Az Egyesült Királyság kormánya a közelmúltban új rendszert vezetett be, amelynek célja, hogy növelje a fogászati aktivitást az országban. Azonban, több fogászati szakember is attól tart, hogy az új feltételeknek csak úgy lehetne megfelelni, ha a nem sürgős ellátás kerül előtérbe a sürgős esetekkel szemben. Egy új jelentés kimutatta, hogy az otthon használható fogászati célú eszközök eladása nőtt az Egyesült Királyságban, és a Brit Fogorvosi Szövetség (BDA) úgy véli, hogy ez a növekedés a kormány által a közelmúltban bevezetett szabályozások következménye.

Az embereknek továbbra is jelentős nehézségeik vannak a fogászati ​​ellátáshoz való hozzáféréshez a járvány idején, és a Boots, brit egészségügyi cég által közzétett jelentés megállapította, hogy a betegek – hasonlóan a világjárvány első hullámához – saját kezükbe veszik az ügyet. Eközben, a Nemzeti Egészségügyi Központ (NHS) új célkitűzésében előírja, hogy a vállalkozók a pandémiát megelőző fogászati ​​tevékenységük 45% -át érjék el 2021. január 1. és március 31. között.

A jelentés szerint az “otthoni (DIY) fogászati eszközök” eladása 87% -kal nőtt 2020 vége felé. A BDA az eredmények láttán elmondta, hogy a “barkácsolós (DIY) készletek” meredek emelkedését ahhoz a tényhez társítják, hogy az angol kormány a walesi kormánnyal ellentétben még nem fektetett be szellőzőberendezésekbe. Az egyesület úgy véli, hogy ez hozzájárulna a betegek bizalmának növekedéséhez a fogászati kezelések irányába. Továbbá, a BDA kijelentette, hogy a január 1-jén kitűzött célok nem segítik a sürgős esetek ellátását.

“Sajnos a “barkács fogászat” fellendülése közvetlenül tükrözi a kormány által a világjárvány során hozott döntéseket.” – mondta Dr. Eddie Crouch, a BDA igazgatóságának elnöke sajtóközleményében.

„Az első lezáráskor azoknál a betegeknél akiknek fájdalmaik voltak, kevés lehetőség maradt. Most a miniszterek olyan célokat tűztek ki, amelyek arra kényszerítik a fogorvosokat, hogy fontossági sorrend elején a mennyiség legyen a szükséglet helyett. Segítségre van szükségünk a rászoruló betegek érdekében. A betegeknek soha nem kellene saját kezükbe venniük fogaik ellátását” – jelentette ki Crouch.

Az Egyesült Királyság-ban a rabok is saját maguk ellátásával próbálkoznak
Az Egyesült Királyságban a fogvatartottak számára is korlátozták a fogorvosi ellátást a járvány idején. A közelmúltban derült fény arra, hogy Skócia legnagyobb börtönében (HMP Barlinnie), egy fogvatartott fogászati beavatkozást hajtott végre fogolytársán borotvapengék és egy elektromos cigaretta segítségével. Az eljárás során tályogot és egy fogat távolítottak el, zuhanyfülkét pedig alkalmi fogászati ​​műtőként alkalmazták.

Az esetet kommentálva az NHS szóvivője sajtóközleményében közölte: „A Barlinnie fogorvosi szolgáltatásai a pandémia idején korlátozottak voltak, csak úgy mint egész Skóciában, a fizikai távolságtartás és a fertőzések fokozott ellenőrzésének szükségessége miatt. ” A szóvivő azonban mindenkit biztosított, hogy a Barlinnie foglyai is meg fogják kapni az alapvető egészségügyi ellátást, a meglévő társadalmi korlátozások ellenére: “A nélkülözhetetlen ellátást továbbra is mindenki számára biztosítani kell, akinek szüksége van rá.”

David McColl, a BDA skót fogorvosi bizottság elnöke úgy véli, hogy a “barkács fogászat” a viktoriánus korszakot idézi, és hogy a minisztereknek mielőbb olyan megoldást kell találniuk, amely véget vet ennek. McColl elnök továbbá azt mondta: “A fogászati szolgáltatásokban óriási lemaradások és szigorú korlátozások vannak, de egy fájdalmat szenvedő ember soha nem érezhet úgy, hogy nincsenek lehetőségei.”

Forrás: https://uk.dental-tribune.com/news/oral-care-during-pandemic-report-shows-surge-in-sales-of-diy-dental-kits/
Szerző: Iveta Ramonaite
2021.02.05

Kép: (Image: Stockbusters/Shutterstock)