15 év múlva hiány lesz a fogorvosokból. Erre a következtetésre jutott a svéd kancellári hivatal és a svéd felsőoktatási hatóság (UKÄ) új előrejelzése, amely felméri az egyetemi diplomások iránti munkaerő-piaci igényt és az oktatási intézményekben számukra rendelkezésre álló képzési helyek számát.

Amint arról a Svéd Fogorvosok Szövetségének Tandläkartidningen című tagsági lapja beszámolt, a UKÄ előrejelzése szerint 2035-ig 10%-kal kell növelni a fogorvosok számát. A tanulmány figyelembe vette mind a várhatóan a képzést befejező hallgatók számát, mind a Svédországba költöző és onnan elvándorló fogorvosok számát. Az ügynökség azt is megjegyezte, hogy a fogorvosok iránti kereslet ugyanebben az időszakban várhatóan 10%-kal nő, főként a népességnövekedés miatt.

Jelenleg a fogorvosok munkaerőpiaca jó. A 2016/2017-ben végzettek közül szinte mindenki a diplomaszerzést követő másfél éven belül munkát kapott. Az eredmények azonban azt is mutatják, hogy a munkaerőpiac igényei számos területen növekednek, és az előrejelzések szerint a leendő egyetemi diplomások száma nem fogja fedezni ezeket az igényeket. A szakértők szerint ez várhatóan nagy kihívások elé állítja majd a jövőben nemcsak a felsőoktatási intézményeket, hanem az érintett szakmákat is.

A legtöbb oktatási és tanárképzési program esetében fennáll a veszélye annak, hogy 2035-ben fokozódik a munkaerőhiány. Ugyanez igaz az egészségügyi és szociális gondozási képzések többségére is.

Forrás: https://eu.dental-tribune.com/news/sweden-predicts-continued-shortage-of-dentists/
2021.05.11

Kép: (Image: Talaj/Shutterstock)