Elképzelhető, hogy azok a páciensek, akik előszeretettel fehérítik a fogaikat, testképzavarral küzdenek – állítja dr. Ken Harris, az Egyesült Királyság egyik vezető kozmetikai célú fogorvosi beavatkozásokat végző szakembere.

Dr. Harris szerint azok, akik állandóan azzal vannak elfoglalva, hogy milyen színű a foguk, jó eséllyel testképzavarral küzdenek. A testképzavar lényege, hogy a páciens a kelleténél többet foglalkozik a külseje egy bizonyos aspektusával, és szinte képtelen más irányba fordítani a figyelmét.

A szakember szerint azok, akik hófehér fogsorra vágynak, mindenképpen kerüljék az otthoni módszereket és a fogfehérítő fogkrémek túlzott használatát, mivel ezek súlyos fogászati problémákat okozhatnak.

Azt, hogy egy fogkrém mennyire koptatja a fogakat, az ún. RDA – relatív dentinabrazivitás – méri, és egy 2012-es tanulmány szerint a 100-as nál magasabb RDA-jú fogkrémek egyértelműen károsítják a fogakat és az ínyt.

A fogfehérítés céljából piacra dobott fogkrémek egy jelentős része 100-as RDA-szám fölött van, ezért ezeket érdemes kerülni, hiszen árthatnak a fogaknak. „Aki fehér fogakra vágyik, az a legjobb, ha inkább fogorvoshoz fordul” – összegzi a lényeget dr. Harris.

Forrás: Medipress.hu