Egy új tanulmány szerint a bételrágás során olyan pszichoaktív anyagok szabadulnak fel, amelyek közvetlen karcinogén hatást fejtenek ki a körülbelül 600 millió bételhasználó szájüregében. A bétel a negyedik legnépszerűbb pszichoaktív anyag a dohány, alkohol és a koffein után.

A bételpálma magvait élvezeti 920-548
cikként fogyasztják. A mag tápszövetét szeletekre vágják, majd mészporral és fűszerekkel a bételbors levelébe göngyölik.

Kínában, Indiában és több más ázsiai országban is nagy népszerűségnek örvend, ahol kereskedelmi forgalomban is kapható. Sok tanulmányban leírták már, hogy rágása szájrákot okozhat és újabb információk szerint a testben is karcinogén hatást fejt ki.

A tanulmány szerzői szerint a bételdióban lévő anyagok (pl.: arecain)MB6-502 a testben zajló átalakítási folyamatok nélkül válnak rákkeltővé.

Az eredmények szerint a bételdió összetevői a genetikai állományra is hatással vannak és az alkilálási folyamat során, mely olyan változásokat okoz, amelyek megnövelik többek között a szájrák kialakulásának kockázatát.