Számos oka lehet annak, ha valaki nem megy el fogorvoshoz. A legfőbb ezek közül a fogorvostól, fogorvosi kezeléstől való félelem.

Az odontofóbia évekig megakadályozhat valakit abban, hogy elmenjen a fogorvosához rutin vizsgálatra, amely rossz szájhigiénés állapotot eredményezhet. Egy kisebb probléma gyakran jóval súlyosabbá válhat, mely könnyedén megelőzhető lenne.

Egyeseknél akár egy rossz gyermekkori élmény is a jövőbeni fogorvosi látogatásokhoz társuló félelem kialakulásához vezethet.

A fogorvosi rendelők fejlődésének köszönhetően azonban a probléma orvosolható. Egy modern fogorvosi praxis számos olyan technikai megoldással és eszközzel rendelkezik, mely csökkentheti a félelmet, ezenkívül anesztetikumok és szedatívumok is rendelkezésre állnak a feszültség csillapítására.

Van olyan fogorvos, aki miután elmagyarázta a betegnek, hogy pontosan milyen beavatkozást fog végezni, megadja a lehetőséget a páciens számára, hogy megmondja, mikor kezdjék el, illetve szakítsák meg a beavatkozást. A beteg így megkapja az irányítás illúzióját, amit sok páciens nem tapasztalhat meg egy fogorvosi székben.

Némely fogorvos akár odontofóbia-specialistának is nevezhető. Ezek a szakemberek kimondottan a félelmüket legyőzni vágyó betegekkel dolgoznak.

Az említett módszereknek és eszközöknek köszönhetően talán kevesebben félnek majd a fogorvosi kezelésektől, ami végső soron a betegek szájhigiéniájának javulásához vezethet.