Jóval nagyobb odafigyelésre van szükség a szellemileg visszamaradottak esetében.

Egy új tanulmány rámutat, hogy ezen emberek harmadának van kezeletlen lyukas foga, ötből négy gingivitises és tízből egynek vannak hiányzó fogai. Az információ Journal of the American Dental Association folyóirat által augusztusban közzétett tanulmányból származik.

John Morgan, a Tuft University társprofesszora szerint, ezekben az esetekben a szájüregi problémák okai gyakran igen összetettek. A gondok abból a tényből fakadnak, hogy a szellemi fejlődésben visszamaradott emberek nem értik teljesen mit jelent az orális egészség karbantartása, az esetek többségében képtelenek ennek érdekében megfelelően cselekedni.

A kutatócsoport több mint 4700 valamilyen szellemi fogyatékkal élő páciens fogorvosi betegrekordját nézte át az adatok összeállítása érdekében. A betegek 60%-a kismértékben vagy közepesen, a maradék 40% súlyos mértékben rokkant. Az összes beteg 25%-a nem képes elviselni a fogorvosi kezelést, esetükben csak az altatásban végzett beavatkozás jöhetett szóba. A páciensek 40%-ánál pedig valamilyen viselkedésterápiára volt szükség a fogorvosi ellátás sikeres elvégzéséhez.
A problémák egy része abból adódik, hogy a gondozók nem tudják megfelelő módon tájékoztatni a betegeket a szájüregi egészség fontosságáról.

Egyes tanulmányok szerint, ezeknek a betegeknek az általános egészségi állapota is rosszabb, mint a népesség többi részének. Ez pedig egybevág azzal a ténnyel, miszerint a rossz orális egészség a teljes egészségi állapot romlásához vezet.
Ahhoz, hogy a lakosság egészséges részéhez hasonló fogászati ellátásban részesülhessenek ezek az emberek, jóval több képzésre és megfelelő intézményekre volna szükség.