Tavaly március óta már a fogorvosok is indulhatnak a letelepedési pályázatokon, csökkent a betöltetlen praxisok száma Baranya, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyében is. Míg 2016-ban Budapesten 53, addig idén májusban már csak 38 alapellátó fogorvosi körzet volt gazdátlan, de összességében év elejéhez képest is csökkent a gazdátlan praxisok száma – derül ki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ májusi adataiból. Ezzel szemben az üres háziorvosi körzetek száma tavalyhoz képest nőtt.

Csökkent tavaly január óta a tartósan betöltetlen alapellátó fogorvosi körzetek száma, az erről szóló megyénkénti lebontást az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) Alapellátási Osztálya tette közzé.
A legfrissebb, május 1-jei adatok alapján míg az év elején 251 praxis volt gazdátlan, addig mostanra már csak 244-ből hiányzik alapellátó fogorvos. Fontos tudni azonban, a tartós betöltetlenség nem azt jelenti, hogy teljesen szünetel az adott körzetben az ellátás, a vonatkozó jogszabály ugyanis kimondja, az a területi ellátási kötelezettséggel működő háziorvosi körzet minősíthető „tartósan betöltetlennek”, amelyben az ellátási kötelezettségnek hat hónapot meghaladóan csak helyettesítéssel tudnak eleget tenni, vagy amelyben az önkormányzat „az ellátás nyújtásáról legalább hat hónapig nem tud gondoskodni”.

A háziorvosi körzetekhez hasonlóan tavaly március óta már az alapellátó fogorvosi praxisok is indulhatnak a letelepedési pályázatokon. Esetükben ez azt jelenti, hogy az egy éve üresen álló körzetek betöltéséhez nettó tizenkétmillió forint, az öt évnél régebb óta betöltetlen körzetekben pedig nettó húszmillió forint az elnyerhető támogatás összege. Nem utolsósorban tavaly év végén célzottan összesen 7,6 milliárd forint támogatást kaptak az alapellátásban dolgozó fogorvosok, ami praxisonként hárommillió forint többletfinanszírozást jelentett. Ennek is betudható, hogy míg 2016-ban Budapesten 53, addig idén májusban már csak 38 körzet volt gazdátlan, és csökkent a tartósan betöltetlen rendelők száma Baranya, Győr-Moson-Sopron, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyében is a megyénkénti elosztást tekintve 2016-hoz képest.

A központ honlapján elérhető a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok listája is, ahol összességében a tavalyi adatokhoz képest nőtt az üres körzetek száma, a listát évek óta masszívan vezető megyék esetében azonban sikerült lejjebb faragni a gazdátlan rendelők számát. Ilyen Pest, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, amelyekben összességében négy praxist sikerült feltölteni. Az üres háziorvosi körzetek száma idén májusban háromszáztizennyolc volt, amelyből a gyermekorvosi rendelők száma 57. A legtöbb tartósan betöltetlen rendelő továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van, ahol negyvennégy hely vár gazdára, akárcsak tavaly. Ezt követi huszonhét üres rendelővel Békés megye, majd Jász-Nagykun-Szolnok 26, Bács-Kiskun megye huszonhárom, Budapest pedig húsz betöltetlen körzettel.

Tavaly kiugróan magas volt az érdeklődés a letelepedési- és praxisjogvásárlási pályázatokra, amelyeket idén is meghirdettek a korábbinál magasabb, 1,25 milliárd forintos keretből. A 2017-ben meghirdetett kiírásra egyébként minden eddiginél több, összesen százötvenkét nyertes pályamunkát nyújtottak be, ebből végül száznegyvennyolcan kötöttek a támogatáshoz szükséges szerződést a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel. A legtöbb háziorvosi szolgálatot Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun és Békés megyében töltötték be a nyertes orvosok. A pályázatok folyamatosan, legkésőbb október 15-ig adhatók be.

Forrás: magyarhirlap.hu