A skót kormány közelebb került ígéretéhez, hogy a 18 és 25 év közötti fiatalok számára is biztosítja a díjmentes NHS fogászati ellátást. Áprilisban az SNP ígéretet tett arra, hogy eltöröl minden NHS-fogászati ellátási díjat, ha újraválasztják őket a parlamentbe. A múlt hónapban lezajlott sikeres választások után most lépéseket tesznek ennek az ígéretnek a teljesítésére.

Ígéret a változásra
A jogszabály a 18 és 25 év közötti skóciai fiatal felnőttek számára a felhasználás helyén ingyenes NHS-fogászati ellátás biztosítását írja elő. A Humza Yousaf, az egészségügyi és szociális ellátásért felelős kabinetminiszter által aláírt dokumentumban ez áll: “Bizonyára tudják, hogy ez a kormány választási ígéretet tett arra, hogy eltöröl minden NHS fogászati díjat. 100 napos kötelezettség vállalásunk van arra is, hogy eltöröljük a fogászati díjakat a gondozásban részesülő fiatalok esetében is. A kormány szándéka, hogy a jelen törvény elfogadásával ezt a kötelezettségvállalást minden fiatalra kiterjessze”.

Az ellátás javítása
Bár a tervek szerint mindenki számára ingyenes lesz az ellátás, egy levélben kifejtették, hogy miért a skóciai fiatalok lesznek elsőként jogosultak rá. “A fiatalok gyakran szenvednek szájüregi problémáktól mikor először költöznek ki a családi otthonból, távol a szülők felügyeletétől. Különös tekintettel vagyok arra is, hogy a világjárvány aránytalanul nagy gazdasági hatást gyakorol fiataljainkra”.

Hozzátette: “Az a szándékom, hogy az NHS fogászati szolgáltatásai a lehető leggyorsabban visszatérjenek a normál szolgáltatási szintre. Kormányként elköteleztük magunkat amellett, hogy a betegek megfelelő NHS fogászati ellátásban és kezelésben részesüljenek. Szándékomban áll biztosítani, hogy az NHS fogászati szolgáltatásai jól felkészülten kerüljenek ki ebből a világjárványból, hogy gondoskodni tudjanak a lakosság szájüregi egészségéről”.

Forrás: dentistry.co.uk