Az apnoe, a légutak elzáródása alvás közben:

Az alvási apnoe, ha súlyos szinten van, egy komoly betegség, amely nem csak napközbeni kialvatlanságot okoz, hanem súlyos szisztematikus betegségekkel is járhat. Az apnoe egy teljes légzési szünet. Az obstruktív apnoe a légutak teljes elzáródását jelenti, míg centrális apnoe esetén a centrális légzési reflex akadályozódik. Hypoapnoe-ről beszélhetünk, ha a légzési áramlat több mint 50 százalékkal csökken.

A betegség súlyosságát az ún. apnoe/hypoapnoe index (AHI) segítségével határozzák meg. Egy apnoe/hypoapnoe legalább tíz másodpercig tart.Az óránkénti apnoe-k számát megfigyelik, 10apnoe/óra jelenti a 10-es AHI értéket. Az index 0 és 10 között normális értékű, 5-10 enyhe, 10-20 közepes és 20 fölött súlyosnak számít. Az obstruktív apnoe észlelhető a nagyon hangos horkolási hang hirtelen megakadásáról (rhonchopátia). A centrális apnoe viszont nem rendelkezik felismerhető külső jegyekkel.

A Silensor-sl hatásossága:

A Silensor-sl két rögzítő sínből áll, ezek közül egyet a fölső, egyet az alsó állkapocs megfelelő részére kell helyezni. Az alsó állkapocshoz rögzíthető sínt vagy az előre kijelölt pozícióba kell behelyezni, vagy 2 csatlakoztató egység segítségével laterálisan felhelyezni. A Silensor-sl ezáltal megakadályozza a légutak összeszűkülését.

A belélegzett levegő sebessége lecsökken, így a lágyszövetek hanggeneráló vibrációja is kisebb mértékű lesz. A Silensor-sl használata közben az állkapocs mozgatható, a készülék nem esik le az alsó állkapocsról. Ezen funkciók miatt a Silensor-sl kényelmes, és közben megfelelő horkolásgátló is.Klinikai tesztek kimutatták, hogy az alsó állkapocs előrenyomása a páciensek 80 százalékánál csökkentette a horkoló hangokat, valamint az AHI értéke is 50 százalékkal csökkenhet.

Mikor alkalmazható a Silensor-sl?

A Silensor-sl nagyon eredményesen működik a legtöbb olyan esetben, ahol a horkolás kialakulását a légutak összezáródása okozta.A készülék tömör formájából adódóan nem akadályozza a szájon át történő légzést sem. Súlyos elhízás esetén viszont a kezelés hatásossága megkérdőjelezhető.Emiatt a hatékonyság 30 vagy afölötti testtömegindex (BMI) esetén növekvő mértékben csökken.

A Silensor-sl műfogsorral rendelkező páciensek számára sem alkalmazható, ezenkívül felhelyezéséhez olyan fogsor szükséges, mely képes biztosítani a megfelelő retenciós erőt. Ennek eldöntése a fogorvos feladatai közé tartozik. Ha alvási apnoe merül fel, a Silensor-sl-t érdemes először megfigyelt alvási vizsgálatok közben alkalmazni.

Tippek a Silensor-sl használatához:

A Silensor-sl felhelyezésekor a páciensek feszülést érezhetnek.Ez rövid időn belül önmagától megszűnik.

Mellékhatások:

Ha a Silensor-sl használója a fogak elmozdulását érzékeli, a fogorvost a lehető leghamarabb értesíteni kell. Ezután a fogorvos dönt arról, hogy a készülék alkalmazható-e a jövőben is.

A sínek eltávolítása után a páciens a harapásában kismértékű változást érzékelhet- a mandibula enyhén elmozdult érzetet kelthet. Ez az érzet rövid időn belül megszűnik, és a különböző tesztek szerint semmilyen maradandó hatást nem okoz.

A Silensor-sl terápia a kezdetekkor gyakran növeli a nyálképződést. Ez a kezelés előrehaladtával csökken.