A sebészek állítása szerint az osteosarcoma általában a csöves csontokban képez áttéteket és ritkán terjed át a test más területeire. A mostani esetnél azonban a jobb femurból a mandibulába adott áttétet a daganat. A beteg, kórtörténete szerint korábban már több kezelésen is átesett (mandibula resectió, sugárkezelés, kriosebészet).

A 20 órás műtét során a mandibula nagyobb részeinek, a teljes nyelv, a buccalis nyálkahártya és a teljes alsó ajak eltávolítására is szükség volt. Ugyanezen eljárás keretében hajtották végre az arc és az állkapocs teljes rekonstrukcióját, a láb- és válltájékról származó szövetek felhasználásával.

“A páciens bal lábából csont és bőr, a válltájékról pedig egy teljes, vérellátással rendelkező szövetegyüttes – amely bőrt és izmokat is tartalmazott – került felhasználásra a rekonstrukció során.” mondta el Dr. Tamer A. Ghanem, a kórház onkológiai osztályának vezetője.

A műtét után 3 hónappal a beteg már képes volt segítség nélkül beszélni és étkezni.

Az osteosarcoma a második leggyakoribb rosszindulatú daganattípus és a nyolcadik leggyakoribb gyermekkorban jelentkező rák az Egyesült Államokban. Az American Cancer Society adatai szerint évente 800 esetet jelentenek, melyekből 400 gyermek vagy fiatal felnőtt. Ez a daganatípus általában a csöves csontok epiphysisén alakul ki, itt ugyanis gyorsabb a csontnövekedés.