A tajvani kutatás rámutat, hogy a rossz szájhigiénia következtében kialakuló gyulladások hajlamossá teszik a szívbetegeket a leggyakoribb szívritmuszavarra, a pitvari remegésre, ami 2010-es adatok szerint nagyjából 2,7 millió amerikait érint.

A vizsgálat során a szakemberek a Tajvani Nemzeti Egészségbiztosítási Adatbázis 2000-es adatait használták fel, és abból válogattak ki 28 909 hatvanéves vagy annál idősebb személyt, akiknél korábban nem diagnosztizáltak szívritmuszavart. Az alanyok közül külön csoportba sorolták azokat, akik 1998 és 2000 között legalább évente egyszer részt vettek fogászati szűrésen, és összehasonlították őket hasonló korú és nemű személyekkel, akik ez idő alatt nem kaptak fogászati ellátást.

A vizsgálatok alapján a szakemberek megállapították, hogy a rendszeres fogászati szűrésen résztvevőknél kisebb volt az első alkalommal felismert pitvarremegés előfordulásának esélye, pontosan 2,2 százalék a 3 százalékkal szemben. Az is kiderült, hogy minél többször járt valaki fogorvosnál, annál tovább csökkent a betegség kockázata, így a tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a lakosság szájhigiéniájának javításával hatékonyan lehetne szembeszállni a szívritmuszavarnak ezzel a gyakori és igen súlyos fajtájával.