Az új adatok szerint rekordszámú hallgató jelentkezett fogorvosi egyetemi tanulmányokra.

Az UCAS-on keresztül jelentkezők száma 100 240-re emelkedett – a 2019-es 95 835-ről 95 835-re. A fogorvostudomány az Egyesült Királyság 10 legnépszerűbb szakja között is szerepel, az elmúlt 14 évben 20%-kal nőtt a jelentkezők száma.

A Kent Express fogászati beszállító által nyilvánosságra hozott további eredmények a következők:

– Minden korcsoportban (25 éves korig és fiatalabbakig) emelkedik a fogorvosi tanulmányok választása – a 19 évesek a leggyakoribb korcsoport.
– A 35 év feletti érett hallgatók számának csökkenése, beleértve az elmúlt 10 évben bekövetkezett 32%-os csökkenést.
– A női jelentkezők számának jelentős növekedése. Tavaly 72%-os különbség volt a férfi és női jelentkezők között.

Növekvő területek
Chris Moffatt a Kent Express fogászati szakértője szerint: “A fogászat egyike azon kevés iparágaknak az Egyesült Királyságban, ahol valóban kiegyensúlyozott a nemek közötti egyensúly. A szakma folyamatosan fejlődik.”

“Egyre kifinomultabbá válik, és egyre nagyobb hangsúlyt fektet a holisztikus, megelőző ellátásra, ahelyett, hogy akkor foglalkoznánk a fogpótlással és a foghúzással, amikor már túl késő. A digitális fogászat egy másik növekvő terület, amely új lehetőségeket teremt a betegélmény javítására.”

“A tandíjak nem tartják vissza a hallgatókat, talán azért, mert az Egyesült Királyságban a fogorvosok átlagfizetése messze meghaladja az országos átlagot.”

“A sikeres diplomások kilátásai kiválóak. A fogászat egyértelmű karrierlehetőséget kínál, és lehetőséget ad arra, hogy az érdeklődési terület specialistájává váljon. A saját praxis létrehozása sokak számára cél. Ráadásul lehetőség van nemzetközi munkavállalásra is.”

“Ez egy hálás karrier, amely hatalmas elégedettséget nyújthat. Egyetlen látogatással a fogorvos megváltoztathatja a páciens mindennapi életét.”

Túljelentkezett tanfolyamok
A beáramló érdeklődés még a kormányt is arra ösztönözte, hogy 10 000 fontot ajánljon fel a túljelentkezéses képzéseken tanuló diákoknak, hogy egyetemet váltsanak.

Ez azt követően történt, hogy 21%-kal nőtt az egészségügyi képzésekre jelentkező diákok száma.

Miközben a kormány megemelte az orvos- és fogorvostanhallgatók számára rendelkezésre álló helyek felső határát, számos intézmény attól tartott, hogy nehezen tudják majd befogadni a növekedést.

Ennek eredményeként a kormány 10 000 fontot ajánlott fel azoknak, akik egy olyan egyetemre váltanak, ahol több a szabad férőhely.

Forrás: dentistry.co.uk