A német Természettörténeti Múzeum, az egyesült államokbeli Hunter College, illetve a Yale Egyetem kutatócsoportja 6,5 és 8 millió év közöttire datálható fosszíliás maradványokat találtak Abu Dhabi-ban, amelyek egy ősmajomhoz tartoznak.

Az ősmajom kifejezés olyan változatos állatcsoportot jelöl, amely olyan jól ismert fajokat is magában foglal, mint például az afrikai és az ázsiai makákó vagy a pávián. A főemlősök között különösen sikeresnek tekinthető az evolúciós fejlődésük. A szakértők eddig nem tudták, hogy ezek a majmok hogyan terjedtek szét a világban afrikai származási helyükről, ám az Abu Dhabi-ban talált maradványok nyomként szolgálhatnak a kérdés megválaszolására.

Korábban feltételezték, hogy néhány faj példányai – főleg a makákók – átkeltek a Földközi-tengeren vagy a Gibraltári-szoroson egyenesen Eurázsiába, mégpedig az úgynevezett messinai sókrízis idején, tehát körülbelül hatmillió évvel ezelőtt. Ekkor a Földközi-tenger kiszáradt, így a dél-európai és az észak-afrikai állatok szárazföldként közlekedhettek rajta.

A most feltárt maradványok arra utalnak, hogy az ősmajmok „átutazása” már a messinai sókrízis előtt végbement, mégpedig az Arab-félszigeten át. A kis alsó őrlőfogat Shuweihat szigetén, Abu Dhabi környékén találták meg 2009-ben. Ez a legrégebbi olyan maradvány, amely a mai színpompás afrikai majmok ősétől származik. Most már csak azon a földrészen lehet ugyan megtalálni őket, valószínű, hogy annak idején jóval kiterjedtebb volt az életterük.

„A fog, amelyet kistestű rágcsálók maradványai után kutatva találtunk meg, minden tekintetben kemény munkát jelentett számunkra” – magyarázta Dr. Faysal Bibi, a Természettörténeti Múzeum munkatársa. „Egyedül dolgoztunk a helyszínen hét homokheggyel körülvéve, de megérte” – tette hozzá a kutató. Az eddigi legrégebbi majomtól származó fosszília négymilliárd éves volt.

Forrás: medipress.hu