Egy új, kiadványban terjesztett ajánlás világossá teszi, hogy miért fontos a rákbetegeknek fogorvoshoz járni.

A rákdiagnózis óriási teher. Rövid idő alatt többféle kezelési alternatíva közül kell dönteni. A „Rákbetegként a fogorvosnál” című kiadvány célja, hogy felhívja a figyelmet a szájüreg egészségének megőrzésére ebben az időszakban. A fogak és az íny védelmének ugyanis nagy jelentősége van a terápia során. A prospektust többek között a Német Rákkutató Központ (DKFZ) és a Szövetségi Fogorvosi Társaság (BZÄK) munkatársai szerkesztették.

Az ízlelőképesség elvesztése, a szájszárazság és a gyulladás gyakori mellékhatása a rákellenes terápiának. A kellemetlenségek azonban megelőzhetőek. „Aki egészséges fogakkal és ínnyel vág bele a kezelésbe, enyhébb mellékhatásokra számíthat. A fogorvosi látogatás máris óvintézkedést jelent, így a felkészülés része kell, hogy legyen” – fogalmazott a BZÄK elnökhelyettese, Dr. Dietmar Oesterreich.

„Az onkológus és a fogorvos szoros együttműködése nemcsak a betegek szájüregi egészségét mozdítja elő a különböző terápiák során, hanem biztosítja az életminőség megőrzését is” – tette hozzá Dr. Wolfgang Esser.

Kemoterápia során károsodhat a szájnyálkahártya. A rajta keletkező apró sebek fájdalmat okoznak, és könnyen begyulladhatnak. Egyes rákellenes szerek pedig befolyásolják az állkapocscsont stabilitását. A fejre irányuló sugárkezelés különösen hátrányosan érinti az ínyt és a fogakat.

„A rákbetegek elsődleges tájékoztatására alkottuk meg ezt a kiadványt. Röviden elmagyarázzuk benne, mit tehetnek a saját szájüregi egészségükért, és miért fontos egyeztetniük a fogorvosukkal is” – Dr. Susanne Weg-Remers, a Rákinformációs Központ vezetője.

A kiadvány ingyenesen letölthető a www.bzaek.de, a www.kzbv.de és a www.krebsinformationsdienst.deweboldalakról.

Forrás: medipress.hu