Ez a megoldás azon fogorvosok és implantológusok számára, akik könnyen kezelhető röntgenkészüléket keresnek, gyors átváltást tesz lehetővé OPG-ről CBCT-re, és minden felvételnél a legmagasabb szintű képélességet nyújtja: A VistaVox S CBCT ragyogó képminőségű 2D képeivel megkönnyíti a diagnózist a fogászati gyakorlatban, valamint a szájsebészetben és az implantológiában, a 3D felvételei pedig változó „látómezős” képalkotási térfogatot kínál. Alább a heiligenbergi fogorvos, MSc Efthyimia Mouka-Bengel beszélget Dr. Aneta Pecanov-Schröderrel a VistaVox S digitális hibrid készülékkel kapcsolatos tapasztalatairól.

„Teljes mértékben meggyőzött minket a röntgenrendszer nagyon egyszerű és magától értetődő kezelhetősége, valamint a képek rendkívüli minősége” – foglalta össze értékelését a tapasztalt fogorvos a baden-württembergi Heiligenbergből. „Saját rendelőmben körülbelül két éve használom a VistaVox S digitális röntgenrendszert, miután korábban már volt tapasztalatom más, ismert cégek digitális berendezéseivel. Havonta átlagosan 30 panoráma röntgent és két CBCT-felvételt készítünk. A képminőség elképesztő! Olyan, mintha végre tisztán látnánk a megfelelő szemüveggel” – hangsúlyozza Mouka-Bengel.

Rugalmas használat: A DVT-felvételek mellett hét másodperc alatt karakteresen éles 2D panorámaröntgenek is készíthetők (a képen: végleges kép az implantátum beültetése után a 36-os régióban).

Nagy kontrasztú 2D felvétel, melyen a 36-os fog disztális gyökerénél árnyékolás látható (képek: Mouka-Bengel heiligenbergi rendelője).

Kiváló képminőség az S-Pan technológiának köszönhetően

Az éles panorámaképek lenyűgöző képminősége az innovatív S-Pan technológia előnyein alapul. A nagyszámú párhuzamos rétegből automatikusan kiválasztódnak azok a képi területek, amelyek a legjobban megfelelnek a tényleges anatómiának. Ezeket a rendszer összeilleszti annak érdekében, hogy a páciens tényleges anatómiájának megfelelő panorámakép készüljön. Figyelembe veszi az „átlagos fogazattól” való eltéréseket, valamint a fogak egyéni hajlamát. Az eredmény egy lenyűgözően tiszta kép [2].

 

 

 

Mouka-Bengel: „Legyen szó az alveoláris ideg, a sinus maxillaris vagy a temporomandibuláris ízületek területéről: Az anatómiai struktúrák tisztábban jelennek meg, mivel elegendő kontraszt áll rendelkezésre. Ez megkönnyíti a megbízható röntgenlelet előállítását és segíti a rutin diagnosztikát.”

MSc Mouka-Bengelre nagy benyomást tett a VistaVox S digitális röntgenkészülék: „A képminőség elképesztő! Olyan, mintha végre tisztán látnék a megfelelő szemüveggel!”.

A beteg pozicionálása egyszerű és egyértelmű, „a VistaVox S minden gond nélkül használható ülő helyzetben vagy kerekesszékben tartózkodó betegek számára is” – mondja Dr. Mouka-Bengel, felhozva egy újabb pluszpontot a mindennapi gyakorlatban. Ezenkívül a készüléknek mindössze hét másodpercre van szüksége egy panorámafelvétel elkészítéséhez, mindezt különösen alacsony sugárterhelés mellett. „Az érintőképernyő áttekinthető, a kezelés egyszerű és magától értetődő, a különböző fényvonalak pedig segítenek a páciensek tökéletes pozicionálásában.” Azonban, ha bármilyen pontatlanság lenne: Ezeket a képrekonstrukció során a rendszer kompenzálja, mivel a röntgenkép előállítása a harapás tényleges helyzetén alapul. Ez a jelentős előny azt jelenti, hogy többé nincs szükség ismételt felvételre; ami a diagnosztika, a beteg és a rendelői csapat számára időnyereséget biztosít.

Műtét előtti DVT-felvétel a harmadik kvadránsban lévő odontoma és a szomszédos struktúrák láthatóvá tételére.

Az állkapocs alakjához igazodó 3D térfogat

„Az implantációs terápiához CBCT-felvételt készítünk a csontméret vagy a kritikus anatómiai struktúrák elemzése és felmérése céljából, illetve amikor navigált implantátumtervezést tervezünk” – magyarázza Dr. Mouka-Bengel [6]. A VistaVox S a speciális 3D képalkotó térfogatának köszönhetően mérföldkövet jelent a 3D röntgen területén: Ez az emberi anatómián alapul, és pontosan azt a területet képviseli, amelyre a diagnosztikához szükség van. A 130 x 85 mm átmérőjű térfogattal az állkapocs alakú „látómező” (FoV) nagyobb, mint a szokásos 80 x 80 mm átmérőjű térfogatok. Ezt a rendszer egy speciális, 540°-os fordulatú keringési görbével éri el, amelyhez a készüléknek mindössze 18 másodpercre van szüksége.

Páciensbarát elhelyezés szemtől szemben. A 2D és 3D képeken megjelenő fényvonalak lehetővé teszik a tökéletes beállítást. (kép: Mouka-Bengel heilegenbergi rendelője)

Ennek az állkapocs alakú térfogatnak köszönhetően a VistaVox S a hátsó zápfog területét is teljesen leképezi, ami alapvető előfeltétel például „az impaktált bölcsességfog diagnosztizálásához, az alsó állkapocsideg lefutása tekintetében történő tájékozódáshoz, illetve az anatómiai struktúrák, például a felszálló alsó állkapocság kiértékeléséhez” – magyarázza Mouka-Bengel [3]. A pálya a szorosan kollimált kúpos sugárnyalábbal és a nagy felbontású Csl-érzékelővel kombinálva különösen alacsony sugárdózist tesz lehetővé [2,4]. Az SQ (standard minőség) üzemmódot választásakor, amely például implantátumtervezéshez, a melléküregek vizsgálatához vagy az impaktált fogak lokalizálására ajánlott, a rendszer körülbelül 62 százalékkal alacsonyabb röntgensugár-dózist alkalmaz, mint a HQ (legmagasabb minőség) üzemmódban [1,9].

DVT az exostosis diagnosztikai tisztázására. Jól látható az odontoma helyfoglaló proliferációja a 36., 37. apikális régióban.

Az állkapocs alakú képen kívül a készülék további korlátozott térfogatú (Ø 50 x 50 mm) képeket kínál. Ezeket akkor használják, ha az indikáció egy adott állkapocs-régióra vonatkozik, például „az endodontális kezelések során egy-egy fog megfigyelésére” – nyilatkozik Dr. Mouka-Bengel.

 

„Rendszerint a nagy térfogatot használjuk, ami növeli a diagnosztikai biztonságot és lehetővé teszi például egy implantológiai terápia pontos megtervezését.”

Megnövelt állkapocs alakú „látómező” a VistaVox S-nél (Ø 130 x 85 mm; kék), a szokásos Ø 80 x 80 mm-eshez képest (piros). Grafika: Dürr Dental

 A röntgen-, 3D- és videoképek egy közös fényasztalon jeleníthetők meg. Minden 3D nézet forgatható és dönthető a professzionális diagnosztika támogatása érdekében, valamint az implantátumok is megjeleníthetők. „Ez megkönnyíti a betegekkel való kommunikációt” [5]. A 2D és 3D röntgensugarak egy rendszerben történő kombinálása kiküszöböli a különböző szoftverváltozatok szükségességét, és egyszerűsíti a kezelést és a karbantartást [7,8].

Rugalmas választás: További korlátozott látómező-térfogat (Ø 50 x 50 mm) a fókuszált diagnosztikához. (Grafika: Dürr Dental)

Következtetés a gyakorlatban

A VistaVox S hibrid röntgenkészülékkel a fogorvosi rendelő összes diagnosztikai feladata leképezhető. Mouka-Bengel: „Sebészet, implantológia, endodontia vagy fogszabályozás: Bármilyen gyakorlatra alkalmas, mivel a képminőség egyszerűen bámulatos.” Az állkapocs alakú „látómező”, amely az emberi anatómiához igazodik, a VistaVox S egyik különleges jellemzője. Ez az anatómiailag igazodó térfogat, a 3D technológia és a nagy érzékenységű érzékelő lehetővé teszi a csökkentett dózisú röntgensugárzást is. Az OPG-ről egyetlen rendszerrel a CBCT-re való kényelmes átállás egyszerűsíti mind a röntgenezési folyamatot, mind a képi adatok rendszerezését. „Az ár-teljesítmény arány remek, a Dürr Dentallal való együttműködés a karbantartás és a terméktámogatás tekintetében tökéletesen működik” – hangsúlyozza a fogorvos. „Ha a rendelői csapatunknak gondja támad, azt a szakértő személyzet gyorsan és rugalmasan kezeli. Ez az ügyfélszolgálat biztosítja a napi rendelői folyamatok zökkenőmentes lebonyolítását.”

MSc Efthymia Mouka-Bengel