A fogszuvasodás megakadályozásában is hasznosak lehetnek a pszichológusok.

Ausztráliában nemrégiben arra használták fel őket, hogy bátorítsák és győzzék meg a betegeket a fogaik megfelelő ápolásáról. Az eredmények szerint, 50%-os visszaesés mutatkozott az első-töméses betegek között és 40%-al csökkent azok száma, akiknek sürgős fogorvosi ellátásra volt szüksége.

Az ausztrál tanulmány rendkívül hasznos lehet azok számára, akik odontophobiától szenvednek. A fogorvosi beavatkozástól való félelem az egyik leggyakoribb oka a rendszeres fogorvosi vizit kihagyásának.

Az Ausztráliában élő Prof. Wendell Evans állt elő ezzel az ötlettel, aki kötelességének érzi a fogszuvasodás megfékezését. Evans egy „fúrásmentes” klinika megnyitását tervezi, amely számos különböző módszer alkalmazásával fogja segíteni az orális egészség minőségének növekedését.

Magatartás vezérlés segítségével győzték meg a betegeket arról, hogy a már meglévő szokásaikat jobb szájhigiéniát eredményező módon alakítsák át. Ugyanezzel a módszerrel formálták át a páciensek étrendjét is. A tanulmány szerint ezekben az esetekben a pszichológusok felhasználása jóval hatékonyabb lehet, mint a többi hagyományos fogászati módszer.