A CAD/CAM technológia hosszú távú sikere ellenére számos fogtechnikai laboratórium továbbra is viaszmintázatok beágyazásával, ennek kiégetésével, majd hagyományos préstechnikával készíti a fém- és vázmentes teljes kerámia pótlásokat. A valóságban ez a jelenlegi helyzet. Adrian Apreotesei fogtechnikusmester (Bad Homburg, Németország) már több mint 50 restaurációnál, 20 különböző beteg esetében alkalmazta a VITA új préskerámia anyagát, a VITA AMBRIA-t. A szakember interjúnkban megosztja velünk tapasztalatait az új présanyaggal kapcsolatban, emellett a VITA LUMEX AC leplezőkerámiával összefüggésben bemutatja a teljes kerámia pótlások elkészítésének protokollját. 

Apreotesei úr, Ön váltott, és a VITA AMBRIA lítium-diszilikát anyagot használja préskerámia pótlások készítésére. Ennek eredményeként megváltoztak a munkamódszerei?

Adrian Apreotesei FTM: Az általános munkamódszereim nem változtak a VITA AMBRIA használatát követően sem. Egyszerűen a használati utasításokat követve a megfelelő beágyazó gyűrűt, beágyazó anyagot, folyadékot, dugattyút használtam. A feldolgozási időben sem volt különbség a korábbiakhoz képest. A pozitív változások között szerepel a pontosság, az élénk esztétika és az abszolút árnyalati egyezés, ami megfelel a VITA szabványnak, amelyet ennek az üvegkerámiának használatával tudok elérni.

Milyenek voltak a préselési eredmények közvetlenül a kibontást követően, illetve mik a tapasztalatok az utómunkálatokat illetően?

Adrian Apreotesei FTM: A reakciós réteg minimális. A kibontás és homokfúvás során az anyag rendkívül robusztusnak, stabilnak bizonyult, nem kellett túlságosan óvatoskodnom, mint általában a többi préskerámia esetében. A tesztelési szakaszban erőteljes homokfúvást alkalmaztam 2,5-3 bar nyomáson, 110 µ szemcsemérettel, negatív hatások nélkül. A használati utasítás szerint a szemcseméretnek csak 50 µ-nak, a nyomásnak pedig 4 bar-nak kell lennie. Az anyag a polírozó gumikkal és csiszolókkal történő kidolgozása során is rendkívül stabilnak bizonyult.

Mik a tapasztalatok a laboratóriumban, illetve a páciensnél történő kontrollok során, az illeszkedést és a széli stabilitást illetően?

Adrian Apreotesei FTM: Miután a reakciós réteg minimális, így a restauráció marginális területei egyértelműen definiálhatóak. A beágyazóanyag és az üvegkerámia kölcsönhatása méretbeli stabilitást eredményez. A munkafolyamatok végeztével a pótlásokat a modelleken ellenőriztem, és mind pontosan illeszkedtek. Ugyanezt a visszajelzést kaptam a fogorvosomtól is, a betegnél történt kontrollokat követően. A szájba helyezés során nem voltak problémák az illeszkedéssel, még komplex rekonstrukciók esetében sem.

Milyen lehetőségeket lát a VITA AMBRIA préskerámia és az új VITA LUMEX AC leplezőkerámia egymásra épülő használatában?

Adrian Apreotesei FTM: Még soha nem tapasztaltam ilyen modellezési minőséget. A részecskeméretük miatt a leplezőanyagok modellálása nagyon finom mozdulatokat igényel. A kiemelkedő stabilitással kombinálva gyorsabban elérem a kívánt formát. A „Cut-Back” technikával előkészített VITA AMBRIA egyediesítése az új VITA LUMEX AC kerámiával számomra a jövő valódi modellálását jelenti, mely biztosítja számomra a legmagasabb szintű esztétika gyors és megbízható elérését.

Szeretném megköszönni, hogy időt szakított beszélgetésünkre!

VITA® and other VITA products mentioned are registered trademarks of VITA Zahnfabrik H. Rauter GmbH & Co. KG, Bad Säckingen, Germany. 

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.