Egy fogászati rendelő létesítése előtti fontosabb szempontok

Egy fogászati rendelő kialakítása a kialakítandó gépészeti rendszerek és alapszerelés miatt az átlagos építési és átalakítási munkáknál drágább beruházás, gondos, mindenre kiterjedő előkészítést kíván. Cikksorozatunk mostani részében a legfontosabb műszaki feltételekre, valamint a belsőépítészet néhány kérdésére térünk ki.

+ PURE Banners

Műszaki feltételek

A műszaki feltételek felsorolása nem teljes körű. A tervezett fogászati rendelő új épületben vagy meglévő épületben történő elhelyezése esetén is figyelembe kell venni az alábbiakat, ingatlan vásárlása előtt különösen célszerű szakértő véleményét kérni a projekt megvalósíthatóságáról.

– Az alapközművek álljanak rendelkezésre, mint víz, csatorna és villany.

Burkolat

A minimális csatlakozási kapacitási keresztmetszetek és teljesítmények víznél: 20 mm, csatornánál: 110 mm, minimális elektromos teljesítmény 2-3 székes rendelőnél 3*25. Amennyiben vezetékes gáz nem áll rendelkezésre, úgy ez palackos gázzal vagy többlet elektromos teljesítménnyel, alternatív fűtési rendszerekkel kiváltható. A mai energiaárak mellett még egyértelműen a gázüzemeltetésű fűtés a leggazdaságosabb.

– A helyiségek belmagassága – az esetlegesen szerelt álmennyezet esetén is – minimum 2,50 méter.

– A kezelőegységekhez és egyéb technológiai szerelésekhez szükséges minimális szerelési helyigény a födémszerkezetben 120-140 mm. Ez a méret a födémszerkezet teherhordó szerkezetének (monolit vasbeton lemez, I acélgerendák vagy előre gyártott vasbeton gerendák) felső síkjától a tervezett padlóvonalig mért méret. Amennyiben a technológiai szerelési helyigény nem áll rendelkezésre, az alapszerelés kivitelezése átemelő szivattyú/k beiktatásával, vagy a padlóvonal teljes alapterületen történő megemelésével biztosítható. Újabb építésű, kifejezetten üzleti célú épületeknél lehetséges alternatíva a födém síkja alatti, az alattunk lévő szint álmennyezete, valamint födém közötti légrésben történő szerelés, amennyiben a helyiségek tulajdonosait/bérlőit rá lehet venni ennek az eltűrésére, illetve meg lehet győzni őket arról, hogy ez elkerülhetetlen.

– A légtechnikai és a klíma szerelését célszerű az álmennyezetben elhelyezni. A mennyezeti beltéri klímakészülékek jobb komfortérzetet biztosítanak, azonban a meglévő belmagasság miatt elhelyezésük nem mindig lehetséges. A kültéri klímakészülékek elhelyezéséhez általában szükséges a tulajdonostársak hozzájárulása, és utcai vagy utcáról látható homlokzat esetében építéshatósági engedélyeztetés is szükséges! Légtechnikai szerelésnél a felszálló, függőleges külső vezetékeket régi épületeknél a légudvarban, új épületeknél az erre a célra kialakított, a zárófödém fölé kivezetett gépészeti aknában (strangban) kell a tetősík fölé kivezetni, különös figyelemmel a vezetékek hangszigetelésére.

– Közös, például társasházi tulajdon esetén a födémeket és az idegen területektől elválasztó válaszfalakat olyan hangszigeteléssel kell megépíteni vagy kiegészíteni, melyek a kezelőhelyiségekben keletkező, magas frekvenciájú hangok, a kompresszor és az elszívó felől esetlegesen a födémszerkezethez érkező testhangok terjedését kellő mértékben megakadályozzák. Közös tulajdonú épületben előfordulhat, hogy a tulajdonostársak között akad olyan, aki nem feltétlenül támogatja a fogorvosi rendelő kialakítását. Gyakori kifogás a turbina hangjára történő hivatkozás. Amennyiben az előzetes egyeztetések során valószínűsíthető, hogy ilyen kifogással élni fog valamelyik tulajdonostárs, úgy célszerű előzetesen egy „akusztikai és zajvédelmi szakértői véleményt” készíttetni, melyben a szakértő igazolja a tervezett hangszigetelés megfelelőségét.

Belsőépítészet, design 

A rendelő hangulatát, kisugárzását alapvetően az épített környezet, a belső terek arányai, formái és színei, felületi struktúrái, természetes és mesterséges fényviszonyai határozzák meg.

A belsőépítészeti kialakításnál – elsősorban a váró és a recepció esetében – célszerű egyedi és látványos műszaki, valamint különböző formai elemeket is alkalmazni. Az egyéb helyiségeknél, különösen a kezelőhelyiségnél, a hatékony munkavégzést, a funkcionális működés feltételeit kell szolgálnia a berendezésnek.

A jól tervezett kezelőhelyiség bútorzata mint a kezelőegység szerves tartozéka és kiterjesztése működik, a lehetséges minimumra csökkenti az asszisztens munka közbeni mozgását. Az egyes kezelőhelyiségek belső színvilágát a helyiség súlypontjában elhelyezkedő, hangsúlyos elemként megjelenő kezelőegység műbőr bevonatának színével megegyezően is ki lehet alakítani, így tervezhetünk pl. „kék”, „sárga” vagy „zöld” kezelőhelyiségeket.

A padlóburkolat választásánál a tarkett műanyag padlóburkolatot érdemes előnyben részesíteni. Változatos mintákban és színekben hozzáférhetőek. Alkalmazásukkal könnyen megvalósítható a szakhatósági előírásoknak megfelelő, ún. résmentes padló, a higiénikus takaríthatóság követelményeit magasan teljesítő, íves kialakítású lábazatképzéssel.

axo-bau-557932fa38d29

Különösen belső fekvésű, közvetlen természetes fény nélküli váróknál javasoljuk az üvegfalak és üvegajtók alkalmazását. Az üvegfalak tágítják a teret, újszerű, friss megjelenésük mellett így biztosítható a váró közvetett megvilágítása is.

A „betekintés” megakadályozását szemmagasságig, vagy praktikusan az ajtó magasságáig savazott felületű üveggel, esetleg a savazott felülettel megegyező megjelenést biztosító fólia felragasztásával kell kialakítani.

Álmennyezeteknél, recepciós pultoknál a rejtett LED világítás szerelésével egyedi megjelenést lehet elérni, a rendelő arculati elemeinek, logójának hangsúlyozásával.

A cég logóját a recepciós pulton is célszerű megjeleníteni.

 Balanyi Géza
(A cikk következő részében a kialakítandó fogászati rendelő tervezésének folyamatát, fontosabb lépéseit mutatjuk be.)

Axo bau0