Sokat foglalkoztatott az a kérdés, miként segíthetnék a periodontitises betegeknek még hatékonyabban?

Az ötlet

Éppen a lézerek témájának irodalmát böngésztem, amikor jött az ötlet, hogy az eddigiektől eltérő módon is lehetne kezelni a periodontitist. A 2003-as Yukna-jelentés írta le a LANAP módszert. Ez a lézerasszisztált új kapcsolódási folyamat (Laser-Assisted New Attachment Procedure – LANAP), amely regenerációs gyógyulást ígér a reparációs helyett, látványos tervezéssel. Dr. Yuknának (New Orleans, Louisiana) volt három nőbetege, akik mindannyian beleegyeztek egy vizsgálatba két egygyökerű, plakkal borított fog kapcsán. Mindegyik betegnél az egyik fogat a LANAP módszer szerint kezelték, a másikat pedig Nd:YAG lézerrel, a standard protokolloknak megfelelően.

És itt a „csavar” (ez csak az Egyesült Királyságban történhetett meg), a havi visszarendelések után mindkét fogat eltávolították a csontos blokkból mindhárom betegnél!

A szövettani eredmények regenerált csontot és új periodontikus rostokat mutattak a háromból két LANAP fogon. A kontrollcsoportban mindössze egy hosszan funkcionáló epithelium volt látható. Sem a gyökérfelszín, sem a pulpa nem mutatott szövettani változásokat.

Általános fogorvosként rajongója vagyok a diódalézernek. Az egyetlen Nd:YAG lézer, amely megfelelő a LANAP módszerhez, és illik a feladathoz, a Millennium lézer a feltalálótól, dr. Robert H. Greggtől.

A módszer

Elemeztem, milyen faktorok különböznek a hagyományos lézerprotokolloktól, majd ennek megfelelően próbáltam adaptálni a diódalézeres folyamatot. Hála az Elexxion támogatásának, ki tudtam fejleszteni egy protokollt a Carlosra 30 W-on,
20 000 Hz-en.

Milyen klinikai indikációknak a sikeres kezelését várhatjuk a Yukna-jelentés alapján? 

Ilyen indikáció például vérzés a kezelt tasakból. A lézerhasználók bizonyosan tudják, hogy a hagyományos lézerkezelés után a kezelt tasakok nagyon szárazak lesznek. Több gyártó kihasználja ezt, mint kereskedelmi előnyt, és a páciensek is elégedettek – mivel nincs több vérzés. A probléma az, hogy ha nincs vér, nincs regeneráció, nincs gyógyulás, nincs új csont sem. Minden fogorvosnak ismerős ez a száraz tasakok okozta probléma. Schulte úgy oldotta meg ezt a kérdést, hogy cisztákat autológ vérrel töltött meg.

Mindezt extrém rövid impulzusok által érjük el, nagyon magas wattértéken.

2007-ben megkértük dr. I. Krejcit a Genovai Egyetemről, hogy vezessen egy próbatanulmányt. A tanulmány eredményét összefoglaljuk a következőkben. Az ajánlott tesztbeállítások értelmében hőmérséklet-csökkenés 20%-ig fordult elő, összehasonlítva az 1,11 W-os folyamatos hullámú kezelésekkel. A gyökéren nem voltak láthatóak jelentős elektronmikroszkópos eltérések. Ezeknél a beállításoknál nem szerepelt a gyökérfelszínek karbonizációja. Természetesen további tanulmányok szükségesek és kívánatosak, hogy megerősítsük az eredményeket.

A cél a nagyobb mértékű regenerációs gyógyulás a reparációs helyett.

A munkához elap-p szükséges, amely a fogorvosi rendelők számára kifejlesztett folyamat.

Röviden, az elap-p a következőt jelenti: 3000%-kal nagyobb teljesítmény több mint 20%-kal alacsonyabb hőtermeléssel, karbonizáció és koaguláció nélkül.

Minden fogorvos találkozott már az alább leírt helyzettel.

Esettanulmány

Kiindulási helyzet
A páciens megjelenik a rendelőben péntek este, éles, hasogató fájdalommal, már előző este sem tudott aludni. A fájdalomcsillapítás csak rövid ideig használ. A vörösség és vérzés tisztán jelzi az akut periodontális kórképet.

A tasak feltárása
Helyi érzéstelenítés után az első teendő a hagyományos tisztítás, plakkeltávolítás, vagy egy Er:YAG lézerrel, vagy, ahogy itt látszik, egy ultrahangos parodontális szondával. Természetesen manuális eszközök is használhatók, ha ezek inkább preferáltak. Ez könnyű elérést biztosít a lézerrostnak a gyulladt oldalhoz.

1. ábra: Kiinduló állapot. 2. ábra: Tasak feltárása.

1. ábra: Kiinduló állapot.
2. ábra: Tasak feltárása.

Elap-p, első körben 
Lézeres dekontaminációt hajthatunk végre, a 810 nm-es, 30 W-os, 5000 Hz-es diódalézert 10 µs pulzusidőtartammal használva. Az átlagosan mért kimenő teljesítmény a 400 µm-es rostvégből 1,2 W. A periodontális kézi részt használva minden egyes fog felszínét 5 másodpercig kezeljük,összesen kb. 20 másodpercig foganként. Erőltetett vérzés előfordul, koaguláció vagy karbonizáció nélkül.

Plakk- és toxineltávolítás
Az Er:YAG lézert, ultrahangos parodontális szondát vagy manuális eszközöket még egyszer használni kell, hogy eltávolítsuk a bakteriális szennyeződéseket, toxinokat (antigéneket), valamint a plakkokat.

3. ábra: Elap-p első körben. 4. ábra: Plakk- és toxineltávolítás.

3. ábra: Elap-p első körben.
4. ábra: Plakk- és toxineltávolítás.

Elap-p, második körben
A lézeres dekontamináció megismétlődik, használva a 810 nm-es, 30 W-os, 5000 Hz-es diódalézert 10 µs pulzusidőtartammal, a 400 µm-es rostvégből 1,2 W átlagos kimenő teljesítménnyel. A periodontális kézi részt használva minden egyes fog felszínét 5 másodpercig kezeljük, összesen kb. 20 másodpercig foganként.

A technika hatása a szöveteken egyedülálló gyógyulási prognózist mutat, minimális károsodással a gingiván, mivel a vér minden szükséges összetevőt tartalmaz a szövetek regenerálódásához vagy helyreállításához.

Sebzárás
A tasakot a gingiva bidigitális nyomásával zárjuk.

Lágylézerkezelés
A lágylézer-kezelés 75 MW-on valósul meg. 8000 Hz- en, 9 µs-on 2 percig, hogy enyhítse a fájdalmat, továbbá gyorsítsa a sebgyógyulást.

5. ábra: Elap-p második körben. 6. ábra: Szoftlézerkezelés.

5. ábra: Elap-p második körben.
6. ábra: Szoftlézerkezelés.

48 órás utánkövetés
A páciens hétfőn érkezett, reggel 8.30-kor, és azonnali fájdalomcsökkenésről számolt be rögtön a kezelés után. Fájdalomcsillapítók, illetve antibiotikumok nélkül tudta élvezni a hétvégét, a terápiát követő este pedig azt ehetett, amit csak akart.

7. ábra: 48 órával későbbi utánkövetés. 8. ábra: Kezelt és nem kezelt oldal összehasonlítása.

7. ábra: 48 órával későbbi utánkövetés.
8. ábra: Kezelt és nem kezelt oldal összehasonlítása.

A kezelt és a nem kezelt oldal összehasonlítása

Ha a fogmobilitási fokozat 1-nél magasabb, egyszerű savas maratásos kompozitrögzítés szükséges.
A korai érintkezésből származó nem fiziológiás stressz eliminálandó. Természetesen a sikeres akut kezelés után szisztémás periodontális kezelés szükséges.

Dr. Darius Moghtader (Németország)
Forrás: Laser 2011/2