Hogyan előzzük meg és kezeljük a parodontális betegségeket és a
periimplantitist a PERIO-ANALÍZIS teszt segítségével?

A parodontális betegségek oka bizonyos meghatározott patogén baktériumokat tartalmazó biofilm képződése. A kórokozók a páciens nyálában is megtalálhatóak. A baktériumkolonizáció korábban is megjelenhet a páciensnél, vagy pedig az implantátum behelyezését követően (periimplantitis) is, ha nem kapott megfelelő kezelést vagy alacsony szájhigiénével rendelkezik.

– Bizonyos baktériumok hiánya biztosítja, hogy nem fordul elő parodontális betegség vagy periimplantitis
– Bizonyos baktériumok és gomba jelenléte növeli a parodontális betegségek vagy a peri-implantitis kockázatát

A következő lista azokat a patogén baktériumokat és gombát tartalmazza, amelyeket a parodontális betegségekhez, vagy a periimplantitishez köthetünk:

  • Aggregatibacter actinomycetemcomitans
  • Porphyromonas gingivalis
  • Tannerella forsythensis
  • Treponema denticola
  • Prevotella intermedia
  • Peptostreptococcus micros
  • Fusobacterium nucleatum
  • Campylobacter rectus
  • Eikenella corrodens
  • Candida albicans

Jelenleg a szájból azonosítható és kitenyészthető baktériumok közül 12 baktériumról mutattak ki szoros vagy kevésbé szoros összefüggést a fogágybetegség megjelenésével. Parodontopatogén baktériumnak tekintjük, ha teljesítik a Socransky által módosított Koch-féle posztulátumokat:

Összefüggés – nagyobb gyakorisággal, nagyobb számban fordul elő a betegeknél

Eliminálás – a kórokozó eliminálásával a betegség remissziója következik be

Szervezet válasza – immunválaszt vált ki, emelkedik a szérum-, sulcus folyadék, ill. nyál, antitest-tartalma

Virulencia faktor – enzimek, metabolitok, toxinok, antigének termelése, védekezést szolgáló anyagok termelésének kiváltása, amely változásokat okoz a védekező rendszer elemeinek funkciójában

Állatkísérletes modell – bizonyított a betegséget indukáló hatás, illetve megtalálhatók a baktériumok a más módon (pl. kísérletesen) kiváltott károsodások esetén

Nagyszámú parodontális betegség kezelhető és kontrollálható a jelenlegi mechanikus eljárásokkal, subgingivális kürettálással, antibiotikumos kezeléssel. Az antibiotikumos kezelés csak a tasakok sebészeti tisztítása mellett hatékony. Bizonyos agresszív, anaerobikus baktériumok a lágyszövet sejtjein belül találhatóak, és a kontaminált lágy- és keményszövet sebészeti úton történő eltávolítása válhat szükségessé.

A PERIO-ANALÍZIS teszt valós idejű polimeráz-láncreakció (PCR) technológia segítségével kimutatja a baktériumok milyenségét, mennyiségét, gomba jelenlétét. Ezek az információk elengedhetetlenek a pontos, SZEMÉLYRE SZABOTT terápiás javaslatok kidolgozásához, melyet az Institut Clinident munkatársai végeznek el. Az „Analitikus jelentésben” megtalálható a mikrobiológiai eredmény, patogén küszöb, baktérium összmennyisége, klinikai értelmezés, terápiás javaslat, újraértékelési javaslat, periimplantitis prevenciós javaslat.

Használja Ön is a legmodernebb, egyedülálló géndiagnosztikai módszert rendelőjében!

További információkért keresse fel orvoslátogatóinkat!