A jól ismert parodontális betegség nemcsak a fogak elvesztését okozza, hanem az immunrendszerre is hatással van. A parodontitis erősen befolyásolja az egész szervezet egészségét, és növeli a stroke, a szívroham, a veseműködés zavarának előfordulását és a koraszülés kockázatát várandós nőknél. Ezért a helyes szájápolás, valamint a szájüregben előforduló sebek és hegek esetén a megfelelő gyulladáscsökkentő készítmények alkalmazása is rendkívül fontos a fogak és az egész immunrendszer egészségéhez.

 

Nem fáj, nem mindig okoz ínyvérzést és nem, nem ez az egyetlen lehetséges oka a rossz leheletnek. Azonban még mindig a parodontitis – a parodontális szövet veszélyes fertőzése – a felelős az esetek nagy részében fogak elvesztéséért. A csont és a foggyökér közötti rés kiváló hely az agresszív baktériumok szaporodásához, amelyek szorosan hozzátapadnak a fognyakhoz, ahol a fogkorona eltávolodik a gyulladt ínytől. A parodontitis nagyon kellemetlen és masszív betegség, a 40 évnél idősebb emberek 60-80 százalékánál fordul elő. A parodontitis olyan betegség, amely elsősorban a szájban keletkezik, de mivel a szájban megszámlálhatatlanul sok ér fut, ezért a szájból származó baktériumok bejuthatnak az erekbe, és gyulladást okozhatnak a test bármely részén. Az erek összekapcsolódnak, így a parodontitis jelenlétében az egész szervezet érintett. Ezenkívül, várandós nőknél a betegség károsíthatja a magzatot is. Ha a baktériumok a szájból átjutnak a keringési rendszerbe és a szövetekbe, akkor a betegség megváltozhat, és megnő a stroke kockázata. A várandós nőknél a szívroham, a veseműködés zavara és a koraszülés kockázata is nő.

Az egészséges íny nem vérzik

Azonban nem minden vérzés a parodontitis jele. A vérzés oka lehet ínygyulladás is, amely a parodontitis precedense lehet, de gyógyítható. A parodontitis a fogak körüli csontszövet elvesztését is jelenti, amelyet nem lehet visszafordítani. A parodontitis ezért helyrehozhatatlan kárt okoz, míg az ínygyulladás kezelhető. A közös tünet az ínyvérzés.

Naponta mosson egyszer fogat, de azt alaposan

A parodontitis elleni legjobb megelőzés a rendszeres fogmosás. Amint azt a híres bécsi fogorvos, Dr. Solar elmagyarázta, a fogak egészségének megőrzéséhez elegendő a napi egyszeri következetes és helyes fogmosás. „Azt tanultuk, hogy napi kétszer, háromszor vagy minden étkezés után mossunk fogat, de mindez nem szükséges! 24 órán belül egyszer kell megtisztítanunk a fogainkat. Miért mondom ezt? Mivel ezt az 1970-es, 1980-as évek óta tudjuk, hogy a szájban keletkező gyulladás első jelei legkésőbb 24 órán belül jelentkeznek. Ha rendszeresen megtisztítunk és eltávolítunk minden ​​plakkot, a limfociták nem jutnak be a szövetbe, gyulladásnak nincs jele és betegség nem alakul ki. ”

Megelőzés –  foglalkozzon a fogaival

A parodontitis vagy annak súlyosbodása elleni legfontosabb megelőző intézkedések a plakk tudatos és strukturált eltávolítása a fogakról. A plakk eltávolítása nemcsak a fog külső oldalán, hanem a fog minden oldalán, valamint a fogak közötti résekben is fontos. Minden fogat tudatosan kell tisztítanunk. Mindenféle túlméretezett fogkefe kapható az üzletekben, amelyekkel a fogmosás gyorsabb, de nem helyes. A legkisebb fogkefét kell használni, amellyel alaposan meg lehet mosni a fogakat. Kicsit hosszabb ideig tart, de hatékonyabb. A fogkefe fejének a lehető legpuhábbnak kell lennie, nem szabad túl nagy nyomással mosni a fogakat, hanem elég erősen megfogni a fogkefét, hogy meg legyen támasztva és a sörték elvégezhessék munkájukat. Dr. Solar javasolja a fogmosást elektromos fogkefével, 6-8 percig naponta. Ha évente kétszer meglátogatjuk fogorvosunkat vagy dentálhigiénikusunkat, akkor szinte biztos, hogy egész életükben egészségesek maradjanak fogaink. A jó fogkefe mellett egy fogselyemre is szükség van a fogközi tér tisztításához. 

Hialuronsav szájüregi sebekhez 

Számos beteg kér Dr. Solar-tól tanácsot, hogy öblögessenek e különböző szájvizekkel, de a doktorúr szerint erre nincs szükség. „A szájban lévő íny hihetetlen mértékben képes a  regenerálódásra, és csak problémák esetén szükséges a megfelelő termékek használata. Ha afta vagy egyéb sérülés van a szájban, a hialuronsav nagyon hatásos a kezelésre.” Ez egy természetes anyag, amely a kötőszövet fiziológiai összetevője, így elősegíti a sebek és hegek gyógyulását, enyhíti a duzzanatot és gyulladáscsökkentő hatása van. A Gengigel orvostechnikai eszközök fő összetevője a hialuronsav, Solar Professzor úr tapasztalata az, hogy kiváló elsősegélynyújtás a szájüregben előforduló sebeken. „Ilyen esetekben a Gengigel kiváló munkát végez, létrehoz egy védőréteget, ezáltal megvédi a sebet, csökkenti a fájdalmat és elősegíti a gyógyulást. Előnyös, ha vérzéssel járó sérülésről vagy ínygyulladásról van szó.”

Ha szeretne termékmintát rendelni fogászati rendelőjébe akkor kérjük látogasson el weboldalunkra az alábbi linken keresztül: https://www.gengigel.hu/a-rendeloben/