Kiderült, hogy Nagy-Britanniában több mint 45 millió felnőttnél fokozott a fogszuvasodás kockázata. Az Orális Egészségügyi Alapítvány és a Colgate-Palmolive kutatásai azt találták, hogy az összes brit felnőtt közül ötből több mint négy (84%) olyan csoportba tartozik, amelynél fokozottan a fogszuvasodás kialakulása.

Az eredmények azt is mutatják, hogy:
Minden ötödik (21%) felnőtt „közepesen magas és magas” cukorbetegséggel rendelkezik
21% -uk az elmúlt két évben nem járt fogorvosnál
19% -a nem mossa a fogát naponta kétszer.

Az NHS legfrissebb statisztikái azt mutatják, hogy Angliában évente 9,7 millió olyan kezelés zajlik, ami magába foglalja a töméseket, az extrakciókat és a gyökérkezelési munkákat.

Dr. Nigel Carter szerint, aki az Orális Egészségügyi Alapítvány vezérigazgatója, a fogszuvasodás pusztító hatással lehet az ember életminőségére, és még többet kell tenni a betegség által érintett emberek számának csökkentése érdekében. „A fogszuvasodás továbbra is a leggyakoribb krónikus betegség az Egyesült Királyságban, mégis teljesen megelőzhető. Bárki szenvedhet fogszuvasodástól”- mondja.

„De néhány dolog növelheti a kockázatot. A fogszuvasodást a rossz szájhigiénia okozza, valamint a túl sok cukor fogyasztása. Ez azzal is összefügg, hogy nem járnak rendszeresen fogászati ellenőrzésekre. „A cukrot tartalmazó vagy szájszárazságot okozó gyógyszereket szedőknél szintén nagyobb a kockázat. Azt is tudjuk, hogy a cukorbetegeknél és a fogszabályozó betegeknél is gyakrabban fordul elő fogszuvasodás. Ők együttesen a népesség jelentős részét teszik ki.

„Korai szakaszában a fogszuvasodás enyhe fájdalmat okozhat, de szélsőséges esetekben gyengítően hat az ember életére. A jobb életminőség érdekében elengedhetetlen, hogy a korai szakaszban felismerni és azonosítani tudjuk a fogszuvasodást, illetve megakadályozni, hogy az rosszabbra forduljon.”

Forrás: dentistry.co.uk