A Sunstar új tanulmányából az is kiderül, hogy a sportolók 28%-a úgy érzi, hogy a rossz szájhigiénia hatással van az életminőségére.

Az élsportolók a magas cukortartalmú energiaitalok és rágcsálnivalók fogyasztása miatt fogékonyabbak számos szájbetegségre. Míg azonban számos vizsgálat az egészség minden más aspektusát ellenőrzi, a sportban gyakran elhanyagolják a szájüregi egészséget.

A tanulmány, amelyben 302 sportolónak tettek fel kérdéseket az egészségükkel kapcsolatban, azt mutatja, hogy 40%-uk úgy érzi, hogy “zavarja a szájüregi egészsége”.

“Arra törekszünk, hogy felhívjuk a figyelmet a jó szájhigiénia fontosságára a sportolók és általános teljesítményük szempontjából” – mondja Dr. Marzia Massignani, a Sunstar tudományos ügyekért felelős vezetője.

‘Mivel idén nyáron több sport bajnokság, Olimpia is megrendezésre kerül, ez egy újabb jó alkalom arra, hogy ezt az üzenetet átadjuk. Fontos, naponta kétszer fogat mosni, és étkezés után kiöblíteni a szánkat. És ne feledkezzen meg az évente kétszeri fogászati ellenőrzésről sem.

A sportolók szájüregi egészségére gyakorolt hatások

A tanulmány szerint a sportolók 55%-ának van fogszuvasodása, 45%-uk szenved fogeróziótól, 76%-uknak pedig parodontális betegsége van.

A tanulmány szerint a szájhigiénia különböző módokon befolyásolhatja a sportolók teljesítményét:

  • Befolyásolja az életminőséget és az általános jólétet – két olyan terület, amely szintén kulcsfontosságú a magas sportteljesítmény szempontjából.
  • Mind a fogszuvasodás mind az ínybetegségek gyulladást és fertőzéseket okozhatnak és tarthatnak fenn a szervezetben.
  • Ha egy sportolónak elfertőződik a foga vagy szájüregi tályog, vagy más fájdalmas fogászati állapota alakul ki nála, valószínűbb, hogy rosszul fog teljesíteni, vagy esetleg átmenetileg vissza is vonul a versenyektől vagy az edzéstől.

A változtatások betartása

A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy azok az élsportolók, akik alapvető szájhigiéniai intézkedéseket betartják, jelentősen csökkentett negatív hatásokról számolnak be a teljesítményükre nézve.

A University College London által végzett vizsgálatban a résztvevőknél jelentős volt a szájüregi betegségek aránya – beleértve a fogszuvasodást és az ínygyulladást. Ezek a tünetek viszont negatívan befolyásolták sportteljesítményüket és közérzetüket.

“Az élsportolók rossz szájüregi egészségi állapota gyakori, és ezt negatív teljesítményhez kötjük” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Julie Gallagher.

„Azonban más egészségügyi és edzési terhekkel összehasonlítva a szájhigiénés gondozás nem élvez kiemelt prioritást az élsportban. Ezért olyan programot akartunk kidolgozni, amely igazodik a sportolók és csapataik meglévő, magas szintű teljesítményt nyújtó kultúrájához.”

“A tanulmány alapjául az egészségmagatartás-pszichológia szolgált. Ez magában foglalta az oktatást, az önmotivációt, a célmeghatározást és egy könnyen használható eszköztárat, amely biztosította, hogy a sportolóknak könnyen elérhető lehetőségük legyen a javulásra. Úgy véljük, hogy a viselkedésváltozás tudományának és a sportolók és a csapatok prioritásainak megértése a kulcs ahhoz, hogy a változtatások tartósan megmaradjanak.”