A legtöbb esetben ezek az emberek elkerülik a fogorvost, néha akár évtizedekig. A NOT igazgatója Dr. Michael Leu szerint ezeknek az embereknek nem szabadna szégyenkezniük. Ez az állapot extrém sportolókat, síelőket és sok vezető beosztású embert is érint.

A különlegesen képzett fogorvosok különböző módszereket ajánlhatnak fel az érintetteteknek: hipnózis, dinitrogén-oxid, nagyobb műtétekhez általános anaesthesia. A kezdeti lépéseket követően a páciens fóbiája gyakorlatilag teljesen eltűnhet. Dr. Leu tapasztalata szerint a páciens félelme egy normális szintre áll be, ami után már kiválóan kezelhető.

Az iparosodott országok lakosságának 6-14%-a szenved odontofóbiától. Ezek az emberek szeretnének elmenni a fogorvosukhoz, de az feszültségükből fakadó fiziológiai és érzelmi válaszaik miatt képtelenek rá.

A NOT statisztikai elemezései szerint az emberek 71%-a szégyelli a fogazatát, 74%-uk fél, hogy nem képes rendesen karbantartani és 50%-uk sértő megjegyzést kapott a fogaira a fogorvosától, a személyzettől vagy családtagjaitól.