A kutatások azt mutatják, hogy a fogorvosok 75% -a panaszkodik izom-csontrendszeri fájdalomra, és most a COVID-19 járvány további stresszt és fizikai megterhelést eredményez. Dr. Bethany Valachi, a Practice Dentistry Pain-Free: Evidence-based Strategies to Prevent Pain és az Extend Your Career könyvek szerzője, valamint az ergonómia klinikai oktatója a portlandi Oregon Egészségügyi és Tudományegyetemen január 13-án élő webes szemináriumot tart. Be fogja mutatni azt, azt öt lépésből álló rendszert, melynek célja a fájdalom eltávolítása a fogorvosi gyakorlatból.

A fogászatban elért hatalmas klinikai és technológiai fejlődés ellenére az alsó hátfájás gyakorisága a fogorvosoknál megegyezik ugyanazzal az aránnyal, mint az 1940-es évek közepén. A fogorvosok háromnegyede mozgásszervi betegségre panaszkodik, a korán nyugdíjba vonuló fogorvosok egyharmada az egészségügyi állapotuk miatt tesz így.

Valachi szerint a fájdalomnak nem kell feltétlenül a fogorvosi gyakorlattal együtt járnia. Hozzátette ugyanakkor: „Sajnos sok fogorvosi iskola nem tanít átfogó, bizonyítékokon alapuló ergonómiai oktatást. Ezenkívül számos fogászati berendezésgyártó olyan nem ergonomikus készülékeket kínál, amelyek fájdalomat okozhatnak.”

Valachi a Dental Tribune International-nek (DTI) kifejtette, hogy a fájdalom gyakorisága a fogászatban nem csökkent, mert a fájdalom etiológiáját általában nem helyesen azonosítják, és mivel a beavatkozások és a termékfejlesztés gyakran nem bizonyítékokon alapul. „Az etiológia pontos felismerése nélkül lehetetlen hatékony beavatkozásokat végrehajtani. A fogorvosok nem álmodoznak a páciens kezeléséről anélkül, hogy először azonosítanák a probléma vagy a beteg fájdalmának okát. Hasonlóképpen, a műtéti munkák során ahol a fájdalom etiológiájának azonosítása az első lépés a hatékony beavatkozások meghatározásában. ”- mondta.

Ingyenes internetes szemináriumán Valachi áttekintést nyújt arról az öt lépésről, amelyet a fogorvosok tehetnek a fájdalom csökkentése vagy megszüntetése érdekében. Kifejtette, hogy számos kulcsfontosságú területtel kell foglalkozni: megfelelő, bizonyítékokon alapuló fogászati ​​ergonómia megvalósítása műtét közben, kétféle testmozgás rendszeres elvégzése, a myofascialis egészség kezelése és a szimpatikus idegrendszer csökkentése.

Valachi szerint kritikus fontosságú, hogy ezeket a bizonyítékokon alapuló beavatkozásokat a megfelelő sorrendben hajtsák végre. „Túl gyakori, hogy olyan fogorvosokat figyelünk meg, akik speciális terápiákkal, gyógyszerekkel vagy testgyakorlatokkal próbálják megoldani fájdalmukat, csak hogy visszatérjenek a rendelőjükbe, amely valószínűleg a fájdalmat okozta. Ezért a fogászati ​​ergonómia mindenekelőtt az első helyen van a mi sorrendünkben ”- hangsúlyozta.

A problémás operatív ergonómia kijavításának kell az első lépésnek lennie, mondta Valachi, hozzátéve, hogy ez a folyamat azzal kezdődik, hogy a fogorvosok számos egyszerű, mégis fontos kérdést tesznek fel maguknak, például: Milyen típusú széket használjak a magasságom, nemem és testméretem alapján? És a lupék használata javít vagy károsít-e a nyakam egészségén?

A fogorvosokat már nagymértékben érintette a COVID-19 járvány; további hosszú távú hatás azonban a gyakorlattal kapcsolatos fájdalom növekedése lehet. „A COVID-19 járvány kezdete és a nehéz egyéni védőeszközök (PPE) használata óta a fogorvosok észrevehették a nyaki fájdalom, fáradtság, fejfájás vagy kiszáradás növekedését. A nehéz védőfelszerelések miatt nem megfelelően használjuk a testet, ami fokozott stresszt, fejfájást, kiszáradást és fáradtságot eredményez”- magyarázta Valachi.

A DTI-nek elmondta, hogy a nehéz védőfelszerelések és a hozzáadott stressz használatából eredő fizikai tünetek megelőzhetők a helyes stratégiák végrehajtásával. “A fogorvosi szakembereknek minden eddiginél jobban igénybe kell venniük a bizonyítékokon alapuló ergonómiai oktatást” – mondta, hozzátéve, hogy célzott bizonyítékokon alapuló beavatkozásokkal csökkenthetik vagy megszüntethetik a gyakorlattal kapcsolatos fájdalmat.

Valachi ingyenes élő webinárját, „5 lépés a fájdalommentes fogászat gyakorlásához” címmel január 13-án, szerdán 13 órakor tartják. További információkért és a regisztrációért kattintson ide: https://www.dtstudyclub.com/webinar/5-steps-to-practicing-dentistry-pain-free-2/

Forrás: Dental Tribune