A szájüreg egészségének karbantartása csökkenti a dementia kialakulásának kockázatát egy új tanulmány szerint.

A California Egyetem tanulmánya rámutat, hogy a fogmosást hanyagoló emberek esetében 65%-al növekedett meg a dementia kialakulásának valószínűsége. Durván 5500 idős embert figyeltek meg 18 éven keresztül a tanulmány elkészítése során.

A baktériumok okozta ínygyulladás számos más állapottal összefüggésbe hozható, ide tartozik a stroke, szívbetegség és a diabetes.

Egyes tanulmányok szerint az Alzheimer-kóros betegeknél az ínybetegséghez köthető baktériumok száma az agyban magasabb, mint azoknál, akiknél nincs jelen a betegség. A feltételezett folyamat szerint ez a baktérium talán csapdába esik az agyban, mely annak gyulladását, majd károsodását okozza.

Ezért is szorgalmazta Annlia Paganini-Hill a vizsgálat lefolytatását, hogy meghatározhassák a szájüregi egészség hosszú távú hatásait a kognitív funkciókra.

5500 californiai idősotthonban lakó állapotát kísérték figyelemmel 1992-től egészen 2010-ig. A páciensek átlag életkora 81 év volt, de volt közöttük 52 és 105 éves is. A vizsgálat kezdetekor egyik betegnél sem volt jelen a dementia, így válaszolni tudtak a fogazatukkal kapcsolatos kérdésekre.

A vizsgálat végére és mire az adatokat feldolgozták az eredeti részvevők közül 1145 elhunyt vagy dementiás lett.

A fogaik mosását hanyagoló 3,7 nő közül 1 már 1992-ben demenssé vált. Azok közül a nők közül, akik legalább naponta egyszer fogat mostak 4,5 közül csak 1-nél alakult ki a betegség.

A fogmosást kihagyó férfiak esetében csak 22% mutatta a dementia jeleit. Azoknál a férfiaknál, akik valamilyen fogpótlással rendelkeztek kétszer annyian váltak demenssé, mint azok akiknek minden vagy majdnem minden foguk megvolt.

Az adatokat a Journal of American Geriatrics Society közölte.

A tanulmány nem azt állítja, hogy a rendszeres fogmosás megelőzheti, annak elhanyagolása pedig elősegítheti a dementia kialakulását. Inkább annak bizonyítéka, hogy a jó orális egészség jó általános egészségi állapothoz vezet.