Egy új tanulmány szerint kapcsolat lehet a fogászati ipar műanyag termékeiben használatos BPA (biszfenol-A) és a gyermekkori elhízás között. A kutatók szerint ugyanis az obesitas a vizelet magasabb BPA szintjével jár együtt. A magasabb BPA szinttel rendelkező gyermekeknél a derék mérete és a magasság sincsen normális arányban egymáshoz képest.

A tanulmányt a Michigan-i Egyetemen készítették, mely során a 2003 és 2010 között évenként megrendezett Nemzeti Egészségi és Táplálkozási Felmérés adatait használták fel. Az így megszerzett több, mint 10.000 adatrekord, 6 és 18 év közötti gyermekekről tartalmazott információt. Az adatok elemzése azt mutatta, hogy a magasabb testzsír-szint, magasabb BPA szinttel jár együtt.

A vizsgálat viszont nem szolgált semmilyen bizonyítékkal a BPA és más krónikus betegségek közötti kapcsolatot illetően, noha korábbi tanulmányok ezt az összefüggést már felnőtteknél kimutatták.

Számos országban, például az Európai Unió tagállamaiban és Kanadában is betiltották a BPA használatát a gyermekeknek szánt műanyag termékekben, az esetleges egészségtelen hatások elkerülése érdekében.