A vizsgálatkor török kutatók egy csoportja nyolcvan, 30 és 40 év közötti, erekciós zavarral küzdő férfi fogászati adatait hasonlította össze, 82 erekciós probléma nélküli egyén adataival.

A nyert adatok szerint az erekciós zavarral küzdő férfiak 53%-a gingivitises, míg az erekciós zavaroktól mentesen élő férfiaknak csupán 23%-ánál volt megfigyelhető ínygyulladás.

Ha más tényezőket is figyelembevettek – úgymint kor, testtömeg index, végzettség, stb. – akkor a súlyos periodontális betegségben szenvedők között 3,29-szer több volt az erekció-zavaros, mint egészséges ínnyel rendelkező társaik esetében.

A vizsgálatban résztvevő férfiak átlagéletkora éppen 36 alatt volt, a többi tényező között pedig nem volt akkora különbség, hogy az bármilyen befolyással lehetett volna az eredményekre. A megállapítása az International Index of Erectile Function segítségével történt, az íny állapotának vizsgálata pedig a plakk indexen, a szondázáskor fellépő vérzésen, a szondázási mélységen és a klinikai tapadás szinten alapult.

Az erekciós zavar és a krónikus periodontitis kockázati tényezői nagymértékben hasonlóak, így a felmérés eredménye könnyen magyarázható.