A Michigani Egyetem munkatársai új módszert fejlesztettek ki a fej-nyaki régió regenerációjára: őssejtek segítségével gyorsabban, hatékonyabban gyógyulnak a szövetek, mint a hagyományos, csontregenerációt célzó módszerek nyomán.

A Cell Transplantation legfrissebb számában bemutatott vizsgálatban 24 beteg vett részt, akiknél foghúzást követően vált szükségessé alsó állkapocs rekonstrukció. A betegeket kísérletes módszerrel, illetve hagyományos csontregenerációs eljárással kezelték. A kísérletes eljárás során ixmyelocel-T-nek elnevezett sejteket használtak fel, melyet az Aastrom nevű, egyetemi hátterű privát cég munkatársai fejlesztettek ki.

A betegeken 6-12 héttel a beavatkozást követően fogászati beültetést hajtottak végre. Azon betegeknél, akiknél az új módszert alkalmazták, nagyobb csontsűrűséget, és gyorsabb regenerációs folyamatot mértek, mint a hagyományos úton kezelteknél. Ráadásul a kísérletes csoportnál a beültetés során kevesebb csontőrleményt kellett alkalmazni.

Az alkalmazott sejteket eredetileg a betegek csípőjéből származó csontvelőből vonták ki, melyhez az Aastrom saját rendszerét használták. Az izolált sejtek igen sokrétűeknek bizonyultak, így állkapocscsont és szájüregi elemek egyaránt kialakulhattak belőlük. Darnell Kaigler és munkatársainak módszere megoldhatja azt a régi problémát, miszerint állkapocssérülést követően nehéz pótolni az elvesztett fogakat úgy, hogy a végeredmény működjön, és esztétikus is legyen. A beavatkozás várhatóan traumás sérülések, és veleszületett fejlődési rendellenességek esetén áll majd a szájsebészek rendelkezésére.

Az őssejt alapú módszerek előnye, hogy a beteg saját sejtjeit kapja vissza, ami elkerülhetővé teszi a nem kívánt immunológiai reakciókat, melyek az idegen szövetek ellen irányulnak.