A járvány először bedöntötte a fogászati turizmust és ezzel a magyar sikerágazatot is, majd a vírus megállítása érdekében bezártak a fogorvosi rendelők. Tízezer feletti munkahely került veszélybe, a fogorvosok levélben fordulnak a kormányhoz.

A közelmúltban Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének levelét a fogorvos társadalom is megkapta, amelyben általános mozgósítás szerűen hívták az orvosokat a járványos megbetegedéseket kezelő kórházakba. A túlnyomórészt magánpraxisokból álló fogászati szektor meg is mozdult a kérésre, a közösségi média segítségével toboroztak egymás között is, hogy minél többen cselekedjenek orvosi esküjüknek megfelelően.

Most azonban a fogorvosok írtak levelet a miniszterelnöknek, miután március 18-án bejelentette a kormányülés határozatait, és egyes szektorok gazdasági támogatását.

A SOTE-n végzett szájsebész Dr. Lászlófy Csaba levelét annak megjelenését követően szinte azonnal 300-an írták alá, cikkünk írásakor az 1000. aláírás felé közeledik a szám.

A levélben felhívják a magyar fogorovosok a kormányfő és az egészségügyi kormányzat figyelmét arra, hogy az ország húzóágazatához tartozó, a fogászati turizmus miatt jelentős GDP-t termelő ágazat éppen úgy rászorul a gazdasági támogatásra, mint a mai döntésben kedvezményezett taxisok. A hazai fogászat európai viszonylatban az élmezőnyben van. Budapest közel egy évtizede az első számú fogászati turisztikai desztináció. Mindez most a koronavírus járvány miatt a semmibe hullik – ha nem kap az ágazat kormányzati támogatást.

A levél aláírói között nagynevű szaktekintélyek, professzorok és a fogorvos társadalom vezetői is jelen vannak, akik várják a miniszterelnök és kabinetje válaszát.

A levél a Facebook zárt “Fogorvosok” csoportjában az alábbi szöveggel jelent meg:

Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár részére Dr. Varga Mihály pénzügyminiszter úr részéreTisztelt Államtitkár Asszony!

Tisztelt Miniszter Úr!

A hazánkat elért súlyos helyzet próbára tesz minden magyar embert. Féltjük családtagjainkat, szeretteinket, barátainkat.

Ugyanakkor bennünket, magyar fogorvosokat és szájsebészeket egy speciális probléma is súlyt most.

Miniszterelnök úr tegnapi bejelentésel nyomán ezért erre szeretnénk felhívni figyelmüket. Tesszük ezt azon felbátorodva, hogy Miniszterelnök Ur tegnapi bejelentései már a gazdaság megmentésére és a súlyos helyzet utáni talpra állítására irányultak.

Mi fogorvosok és szájsebészek a magánszférában a megfelelő időben felfüggesztettük tevékenységünket, és orvosi eskünk, józan eszünk, erkölcsi és emberi kötelességünk szerint minden olyan tevékenységet, amely halasztható, a nyári időszakra ütemeztünk át.

Számunkra azonban ez azt is jelenti, hogy anyagilag ellehetetlenültünk. Munkavállalóinknak fizetést adni nem tudunk, adóterheinket fizetni nem tudjuk, hitelünket, lízing ünket kitermelni nem tudjuk, bérleti díjakat, rezsit, vagy az adminisztrációs szoftverünk bérleti díját sem tudjuk kifizetni.

Az országos tisztifőorvos 15150-1/2020/EÜIG iktatószámú 2020. március 17-én kelt határozatával – abszolút helyesen -a nem sürgős beavatkozások elvégzését megtiltotta. Mint említettem, ezt mi már nagyrészt napokkal azelőtt megtettük, mert tudtuk, hogy a járvány egyik potenciális terjedési módja az, ha tovább rendelünk.

Jelen helyzetben természetesen hazánk és a magyar emberek érdeke az első és túl kell lennünk ezen a mindannyiunkat próbára tévő járványon. Azonban a munkatársakért, alkalmazottakért és  családjukért érzett felelősség, valamint a nem egy esetben több évtized alatt felépített vállalkozásaink megmaradása arra késztet bennünket, hogy ezt a helyzetet jelezzük az Önök számára, és megoldást remélve kérjük támogatásukat.

Budapest, 2020. 03. 19.

A magyarországi fogorvosok és szájsebészek

Az aláírókhoz csatlakozni az alábbi linken lehet:

https://www.facebook.com/groups/382196405209867/permalink/2946803188749163/