Egy új tanulmány szerint a zöld tea csökkentheti az emésztőrendszer különböző részein kialakuló daganatok kialakulásának kockázatát, ideértve a szájüreg, a garat, nyelőcső, gyomor és a vastagbél tumoros elváltozásait. A vizsgálat során nyert információk egyelőre csak nőkre vonatkoztathatók, mivel a kanadai tanulmány keretein belül 69.000 kínai nőt kísértek figyelemmel 10 éven keresztül.

Azoknál a részvevőknél, akik legalább hetente háromszor fogyasztottak zöldteát körülbelül 14%-al kisebb valószínűséggel alakult ki daganatos elváltozás az emésztőrendszerükben.

Korábbi tanulmányok során is felmerült már a zöld tea esetleges daganat ellenes hatása, de eddig semmilyen pontos információ nem látott napvilágot a feltételezéssel kapcsolatban. Ez a tanulmány azonban számos tényezőt figyelembe vett (pl.: életmód) és minden jel arra utal, hogy a zöld tea tényleg képes csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát.

A több mint 20 éve zöld teát fogyasztó nők esetében ez a kockázat körülbelül 27%-al kisebb, mint a zöld teát nem fogyasztó nők esetében.