A fogra szerelhető érzékelő vezeték nélküli kapcsolat segítségével továbbítja az alkalmazásnak, hogy viselője mennyit eszik, iszik és dohányzik – adtak hírt találmányukról a Tajvani Nemzeti Egyetem tudósai.

Az okosfog-szenzor a viselhető technológiai vívmányok új dimenzióját jelenti. Az ázsiai szakértők ugyanis olyan eszközt fejlesztettek ki, mellyel a szánknak már nem lehetnek titkai. „A száj az emberi egészség kapuja, így az ott elhelyezett érzékelő lehetőséget biztosít a szájápolási rutin felügyelete mellett a táplálkozási szokások nyomon követésére is” – írták a fejlesztők.

okosgof

Az apró eszköz egy chip-ből és egy mozgásérzékelő szenzorból áll, amelyet a fogra kell ragasztani. Működése azon alapszik, hogy a száj minden egyes tevékenysége „egyedi mozgássorozattal” jár.

A tesztek során vezetékkel csatlakoztatták számítógéphez, ám a való életben vezeték nélküli okostelefon-kapcsolódásra is lehetőség lesz – olvasható a tanulmányban. Az okosfog-szenzort várhatóan el kell majd távolítani fogmosás idejére, s rendszeres töltést fog igényelni, melyet az elektromos fogkefééhez hasonló adapterrel oldanak majd meg.

Az eszköz a kísérletek alkalmával 93,8 százalékos pontossággal tudta beazonosítani viselője szájmozgásos tevékenységét. Az egyetlen aggály a használatával kapcsolatban, hogy kis mérete miatt olyan végleges dizájnra lesz szükség, ami ellehetetleníti a lenyelését.

Forrás: Dentalpress