Az emberek 36% -a fél vagy ideges, amikor meglátogatja a fogorvosát, azonban az emberek 12% -ának ennél sokkal erősebb félelme van. Ha a várótermi élmény stresszes vagy kellemetlen, ez fokozhatja az időpontjuk napján jelentkező szorongást. Ezért fontos, hogy a várótermet nyugodt hellyé tegye, ahol a páciense kellemesen töltheti idejét, és gondoskodjon arról, hogy ne legyen rendetlenség. Kényelmes hőmérsékleten kell tartani, és olyan funkciókkal kell ellátni, melyek elvonhatják a páciensek figyelmét. Ha egy nyugodt szentélyt hoz létre a várójában, segíthet az enyhe szorongásos betegeknél, hogy nyugodtan érezzék magukat mielőtt elkezdődik a kezelés.

Világítás és levegő
Fontos, hogy a váróterület megfelelően szellőztetve legyen, és kényelmes hőmérséklet legyen biztosítva. Az Egészségügyi Világszervezet kutatásai szerint az ideális nappali hőmérsékletnek 18 ℃ és 21 ℃ között kell lennie. Ebből kifolyólag érdemes befektetni a váróhelyiség fűtési és hűtési szellőztető rendszerébe. Ez lehetővé teszi, hogy állandóan optimális hőmérsékletet tartson a váróban. Ha lehetséges, a várótermében természetes fényforrást kell biztosítani. Egy tanulmány kimutatta, – amelyet a Michigani Egyetem oktatói Stephen és Rachel Kaplan készítettek -, hogy az élénk fehér fények miatt a környezet félelmetesnek tűnik, és fokozhatja érzéseit. Emiatt, váróterületén használjon lágy fényű állólámpákat, ne pedig erős fénycsöveket a mennyezeten.

Várótermi szórakozás
Sok felnőtt beteg a telefonján tölti az idejét, ahelyett, hogy a váróterem magazinjait nézegetné. Célszerű lenne egy töltőállomást biztosítani, hogy a betegeinek legyen hova csatlakoztatni telefonjukat, ha lemerül az akkumulátoruk. Az ingyenes WiFi-szolgáltatást is gyakran értékelik pozitívan. Ha televíziója van a váróban, az segít abban, hogy szelektíven olyan műsort nézhessenek a páciensek, amit előre megtervezünk. A fogorvosi szolgáltatásról szóló ismétlődő hirdetések hajlamosak negatív hatásokat elérni. A legjobb az lenne, ha családbarát, természettel kapcsolatos műsorok mennének a TV-ben, mivel a kutatások szerint a természetnek nyugtató hatása van. Alternatív megoldásként szólhat esőerdő vagy az óceán hangjai csendesen a háttérben.

Hely a gyermekek számára
A váróterem néha stresszes hely lehet a gyermekek szülei számára, különösen a kisgyermekes szülőknek. Célszerű külön helyet biztosítani a gyermekek számára, hogy szórakoztatni tudják maguka, amíg várnak, és bemennek a fogorvoshoz. Ha játékokat vagy könyveket tesz ki, győződjön meg arról, hogy azok jó állapotban vannak és kopásállóak. Ezeket is tisztán kell tartani, ezért ügyeljen arra, hogy naponta ellenőrizze a gyermekek terét, és mindig érintetlenül nézzen ki. Biztosíthat számukra fogászattal kapcsolatos tevékenységeket is, például fogmosási feladatokat vagy szórakoztató színező játékokat.

Fontos, hogy a páciensei minél nyugodtabban menjenek be a fogorvoshoz. Ezért nem lehet lebecsülni annak fontosságát, hogy a betegek kényelmesen, nyugodtan és szórakoztatva érezzék magukat a várakozásuk alatt.

Forrás: Dentalnews