A módszert Prof. Rudolf Hagen, a Würzburgi Egyetemi Kórház Fül-Orr-Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója dolgozta ki. Ez év februárjában egy 69 éves rákos beteg glandula submandibularisát távolította el, majd a szervet ideiglenesen a páciens alkarjába transzplantálta.

„A nyálmirigyet hozzákapcsoltuk a kar vérellátásához, a kivezetőcsövét pedig a bőrfelszínre vezettük. Így a termelt nyál egy kis csatlakoztatható zsákocskában gyűlt fel.” mondta el Hagen. Két hónap sugárkezelés és az ezt követő kéthónapnyi felépülési időszak után Hagen visszahelyezte a mirigyet eredeti helyére. A klinika szerint a szerv teljesen működőképes, egyelőre semmiféle probléma nem merült fel.

Hagen szerint az intenzív sugárterápia általában szükséges a rosszindulatú fej- és nyaktájéki tumorok esetén. A kezelés viszont gyakran maradandóan károsítja a nyálmirigyeket és szájszárazságot okoz, mely rossz hatással van a beteg fogaira, ínyére és fogszuvasodáshoz vezethet.

Bár a sugárkezelés napjainkra kevésbé károssá vált, különösen a glandula parotis esetében, azonban a glandula submandibularisnál más a helyzet, tette hozzá Hagen. Mivel az új módszerrel képes volt megőrizni a hatból legalább egy nagy nyálmirigy teljes működőképességét, Hagen reméli, hogy az új eljárás sok xerostomiás, szájrákos betegen segíthet.

Évente több mint 100 páciens kerül a würtzburgi klinikára, akiket ezzel a módszerrel kezelhetnének. Jelenleg több beteg is vár a transzplantációs műtétjére, közölte a klinika.