A legújabb tanulmányok kísérleti eredményei azt mutatják, hogy a növényeken alapú, omega-3 zsírsavakban és D vitaminban gazdag teljes értékű étrend természetes úton képes csökkenteni az ínygyulladást.

A felmérések alapján a kutatók azt javasolják fogorvosoknak, hogy a a gingivitisben szenvedő pácienseknek – étkezési szokásaik alapos megismerését követően – a megfelelő parodontális kezelés mellett dietetikai tanácsokat is adjanak.

A vizsgálathoz 30 gingivitisben szenvedő pácienst rendeztek véletlenszerűen egy kísérleti és egy összehasonlítási alapul szolgáló csoportba. A plakk-értékeket a tanulmány elején és a végén mérték.

A kísérleti csoport 4 teljes hétig feldolgozott szénhidrátokat nélkülöző és állati fehérjében szegény, omega-3 zsírsavval dúsított, C- és D vitaminban, antioxidánsokban, növényi nitrátokban és rostokban gazdag étrendet követett, míg a másik csoport maradt a szokásos nyugati diétánál. A kísérleti időszakban minden résztvevő felhagyott a fogselyem és az egyéb interdentális tisztítóeszközök használatával. Négy hét elteltével a parodontális paraméterek felmérését (szubgingivális plakk, ínyvérzés) egy, a csoportokat nem ismerő fogorvos végezte el.

A kísérleti eredmények alapján noha a  résztvevők plakkindexe nem mutatott szignifikáns különbségeket, a kísérleti csoport jelentős vérzéscsökkenést  regisztrált. A szajhigiénére ezáltal feltételezhetően gyakorolt pozitív hatás melett a D-vitamin érték szubsztanciális emelkedését és jelentős súlycsökkenést figyelhettek még.

“A tanulmány eredményei tisztán demonstrálják, hogy egy optimális diéta természetesen csökkentheti a gingivitist, s mindemellett elősegíti az általános egészség megőrzését is. Ezt figyelembe véve a fogászati szakembereknek fel kellene mérniük az étkezési szokásokat, és adekvát tanácsokat adniuk a gingivitis kezelésére – mivelhogy az lehet akár a nyugati étrend egyik “mellékhatása” is.”, mondta dr. Johan Wölber, a kutatás vezetője, fogorvos, a Freiburgi Orvosi Központ fogászati egységének kutatóasszisztense.

Forrás: eu.dental-tribune.com