A nizin antimikrobiális hatása az élelmiszeriparban már régóta ismert. Leginkább sajtokban alkalmazzák, de tejtermékekben, konzerv-ételekben, húsételekben, sörben, liszttartalmú élelmiszerekben is előfordul.

A Michigani Egyetem kutatói in vitro és in vivo vizsgálataikban fedezték fel a nizinben rejlő antitumor potenciált. A sejthalált befolyásoló CHAC1 fehérje aktiválásával szignifikánsan nőtt az apoptózis mértéke és csökkent sejtproliferáció a daganatos sejteknél.

A nizinnel kezelt egerek 3 hét után szignifikánsan kisebb méretű tumorral rendelkeztek, mint a kontrol társaik.

Úgy tűnik, hogy a proliferáció gátlása a sejtciklus megzavarásával megy végbe, azonban az egészséges sejtekre nincs hatással.

A szájrák az egyik vezető halálok a világon és a túlélési ráta az utóbbi évtizedben nem javult számottevően. Becslések szerint az Egyesült Államokban 2012-ben kb. 40.000 embert diagnosztizálnak majd a szájrák valamilyen formájával.

A tanulmányt a Cancer Medicine című szaklap novemberi számában teszik közzé.