A mondás, amely pontosan érzékelteti a számok, mérések fontosságát.

Ha egy tevékenységet anélkül csinálunk, hogy mérnénk annak következményeit és eredményeit, az olyan, mint egy autót bekötött szemmel, süketen vezetni. Lehet, hogy ösztönből jó irányba húzzuk a kormányt, de az esély, hogy kicsúszunk és falnak ütközünk elég nagy, és ami a legrosszabb… nem rajtunk múlik.

Nincs ez másként egy fogászati rendelő esetében sem! Annak ellenére, hogy a fő tevékenységünk a páciensek gyógyítása, az orvoslás, egy magánrendelő esetében a fogászati cég egy versengő iparág egy versengő szereplője (Adam Smith – The Wealth of Nations). A verseny hatékonyabb munkavégzésre, precízebb árképzésre és pontosabb költség/bevétel számításokra ösztönöz, különben egyszerűen csak veszteséget termelünk, és inkább bezárjuk a boltot.

Olyan országokban, mint az Egyesült Államok vagy Nagy-Britannia, az erősebb verseny már régen kikényszerítette a „lehető leghatékonyabb” munkavégzésre és legprecízebb árképzésre való folyamatos törekvést. Nálunk erre eddig nem volt szükség, eddig mindig maradt annyi a hó végén, amennyi elég volt a minőségi élethez. A Covid helyzet következtében azonban könnyen elképzelhető, hogy a fogászati rendelő nem lesz már „aranytojást tojó tyúk”, nem lesz szoros pénzügyi fegyelem nélkül is kifejezetten jövedelmező üzlet.

Mit tegyünk akkor?
Első körben barátkozzunk meg a számokkal és mérjünk! A számok nem mennek szabadságra, nincs rossz napjuk, nem szomorúak vagy extrém módon boldogok. Nem a hangulatuk és érzelmeik alapján viselkednek. 2 + 2 az mindig 4. Tényszerűek és biztos talajt jelentenek. A számok LEGERŐSEBB támaszod, ha szeretnéd látni a vállalkozásod teljesítményét és stressz mentesen biztosítani azt a személyes jövedelmedet, amellyel boldog és kiegyensúlyozott életet élhetsz. A számok mutatják meg neked merre kell kanyarodni, milyen irányba kell forgatni a kormányt.

Számíts ki a székidőd (egy szék, egy órára vetített rezsiköltségét), nézd meg melyik kezelésen mennyi forintod marad, ha Te csinálod, mennyi, ha a szerződéses orvosod. Számítsd ki az óránkénti produktivitásod és határozz meg egy célszámot! Számítsd ki az ismert paraméterek mellett egy bedolgozó orvosodnak mennyi bevételt kell generálni havi szinten, hogy az neked 500 ezer forintos személyes jövedelmet jelentsen. Ezek mind befolyásolják, hogy a hó végén valóban marad-e egy reális összeg a kezedben, vagy csak annak illúziója. Ami befolyik, az rögtön kifolyik… Ismerős?

Egy orvosnak nem álma a számokkal és pénzügyi riportokkal való bíbelődés, ez teljesen normális. A legfőbb mutatókkal viszont fontos tisztában lenni és folyamatosan monitorozni, ha másért nem hát arra az esetre, hogy ha jön egy Covid-19 második hullám, vagy nyílik egy másik rendelő az utcában, az ne jelentse a bevehetetlen kanyart és nyitott szemmel időben lássuk, merre kell forgatni azt a bizonyos kormányt…

Máté Zoltán
Dental Menedzser

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.