Több millió kisgyermek maradt ki az NHS fogászati kezeléséből az elmúlt 12 hónapban. A hivatalos statisztikák szerint a világjárvány idején jelentősen csökkent a fogorvoshoz forduló fiatalok száma.

A 2020. március 31-i 58,7%-ról 2021. március 31-én 23%-ra csökkent a számuk. Ez azt jelenti, hogy több mint kilencmillió gyermek maradt ki a kezelésből.

A világjárvány teljes hatását azonban még nem regisztrálták. A felnőtt lakosság körében a szolgáltatásokhoz való hozzáférésre vonatkozó adatokat kétévente teszik közzé.

Új ütemterv
További adatokból kiderül, hogy 2020-21-ben 12 millió kezelést végeztek, ami 69%-os csökkenés az előző évhez képest.

Ez azt jelenti, hogy az első karantén időszak kezdete óta több mint 30 millió fogászati kezelés maradt el.

Shawn Charlwood a BDA általános fogorvosi praxisokkal foglalkozó bizottságának elnöke, aki most egy új útitervet követel, amely segíthet enyhíteni a fogorvosi korlátozásokon.

Azt mondta: “Még mindig milliók maradnak ki a fogászati ellátásból, és a betegek még évekig meg fogják fizetni az árát.

“Az angliai fogorvosok kapacitását a világjárvány miatti korlátozások csökkentették, és segítségre van szükségük ahhoz, hogy a páciensek újra beléphessenek az ajtókon. Sajnálatos módon, miközben az Egyesült Királyság minden más országa forrásokat biztosított, a Westminster úgy döntött, hogy olyan célokat tűz ki, amelyek eléréséért most több ezer rendelő küzd.

“Ahhoz, hogy a betegek számára valódi támogatást nyújthassunk, és világos ütemtervre van szükségünk a korlátozások enyhítésére. De még a COVID előtt is egyszerűen nem volt elég NHS-fogászat.

“Nem térhetünk vissza a “szokásos üzletmenethez”, ahol a hozzáférési problémák jelentik a normát.