Hagyományosan egy korona készítése több alkalmas fogászati kezelést jelent. A würzburgi  Fraunhofer ISC két másik német céggel kollaborált, mégpedig a VITA Zahnfabrik és a DeguDent cégével, hogy megfelelő alapot teremtsenek a kutatásaik számára.

Együtt fejlesztették ki azt a magasfokú szilárdsággal rendelkező üvegből és kerámiából készült anyagot, melyek alkalmasak lehetnek arra, hogy koronakészítés során már az első kezelés alkalmával beillesszék a páciens fogába.

A koronakészítés folyamata során a korona szilárdsága (erőssége) tipikusan a kristályfázis elképzelhető legmagasabb mértékű szintre emelésével növelhető. „Ehelyett mi megváltoztattuk ezeket a paramétereket üvegfázisra (glass phase) és valami csodálatosat alkottunk.” – ,magyarázta Dr. Bernhard Durschang, az intézet egyik kutatója. Durschang 1996 óta fejleszt üveget és üvegkerámiát a Fraunhofer ISC-ben. „Különböző megál-oxidokat hozzáadva az amorf adaghoz megnöveli a szilárdságot. ”Mindemellett, a kellemetlen  visszamaradt üveg amorf része – melytől meg akarsz szabadulni – hasznos tartalommá alakítja, mely így tovább növeli az együttes szilárdságot” – jegyezte meg.

“Több mint 500 MPa, nyomás alatt, a mi üveg-kerámiáink jelentősen erősebbek és robosztusabbak, mint a hagyományos üvegkerámiák, melyek csak körülbeklül 350 MPa-t érnek el.” – mondta Dr. Jörn Probst, az intézet egy másik kutatója. Így a koronát optimálisan lehet kiválasztani a páciens fogainak árnyalatához. Ami pedig a legfontosabb: az új koronát már az első kezelés alkalmával be lehet illeszteni.

A projekt a kezdeti megoldási ötlettől indult és az anyag kifejlesztésén keresztül egészen a CE-tanúsított gyártásig gyűrűzött tovább. A kiemelkedő fogászati eredményekért elismerésképpen a Fraunhofer ISC az „Emberközpontú Technológia” díjával tüntette ki Durschang.

Forrás: eu.dental-tribune.com