Ötből négy gyerek nézhet szembe fogászati problémával a közeljövőben Írországban.

Mindez azért lehetséges, mert a gyerekek nem viselnek fogvédőt a testi kontaktussal járó sportok űzése során. A tanulmány részeként 505 gyereket kérdeztek meg. A 9 és 13 év közötti gyerekek 95%-a sportol valamit és kétharmaduk űz kettő vagy három sportot rendszeresen.

A Journal of the Irish Dental Association szerint ezeknek a gyerekeknek csak 22%-a hord valamilyen fogvédőt.

A rögbi játékosok 60%-a visel valamilyen szájüreget védő felszerelést. A probléma abban gyökerezik, hogy a legtöbb ír ligában a száj és fogvédők nem tartoznak a kötelező felszerelések közé.

A legtöbb fiatal atléta azért nem hordja ezeket, mert túl drágák vagy nincsenek kellő mértékben tisztában a fogvédők jelentőségével. Ennek eredményeképpen ezeknek a gyerekeknek a 10%-a szerzett valamilyen orális sérülést az elmúlt évben, az esetek több mint felében pedig a fogaik is érintettek voltak. A balesetek közel háromnegyedében fogorvosra is szükség volt a sérülés kezeléséhez.

A fogvédők csökkentik a szájüregi sérülések kockázatát, egy arca mért csapás esetén pedig csökkentik annak erejét, mely egyébként más egészségkárosodáshoz vezetne.