Dr. Jeremy Hamal és munkatársai kimutatták, hogy míg a klórhexidin 16 óra alatt 99,8 százalékkal képes csökkenteni a Streptococcus mutans nevű kórokozó koncentrációját, addig az ezüstbevonat csupán 93 százalékkal. A Mouth Watchers nevű koreai gyár fogkeféjét azért fejlesztették ki, hogy hozzájáruljon a fogak, a fogíny, és a száj egészségi állapotának megőrzéséhez. A viszonylag újnak számító technológia megítélése azonban jelenleg elég ellentmondásos, ezért a munkacsoport a bevonattal ellátott fogkefék összehasonlítását tűzte ki célul.

A teszt során 80 klórhexidines, 80 ezüstözött, és 80 bevonat nélküli fogkefét alkalmaztak – ez utóbbi csoport szolgált kontrollként. Mindegyik típus felét Streptococcus mutanst, felét Candida albicanst tartalmazó oldatba helyezték. A csoportok negyedét azonnal sóoldatba helyezték, mely a kórokozókat hivatott eltávolítani, majd 20-20 kefe esetén nyolc és 16 óránál szintén ilyen beavatkozást eszközöltek. A végén mikrobiológiai táptalajra oltották le az összes kefét, és inkubációt követően értékelték ki a formálódó kolóniák számát.

A kórokozók elszaporodását leghatékonyabban a klórhexidin gátolta. Ugyanakkor a gombafertőzés visszaszorításában kedvezőbbnek bizonyult az ezüstözés, ugyanis a kórokozók 99,5 százalékát pusztította el, szemben a klórhexidin 97,5 százalékával. Mindazonáltal egymáshoz képest nem bizonyultak statisztikailag szignifikánsnak sem a különböző típusú kefék, sem az egyes periódusok közötti különbségek sem