Balatonkenese, 2016. június 18.

Van-e nemesebb sport, mint a természet erejét vitorlánkba fogni, és a csapat közös erejével célba juttatni a hajót? A 21 hajó összesen 108 fős legénysége 2016. június 18-án ismét összemérte ügyességét a III. Al-pha-Bio Dental Regatta vitorlásversenyen. Az idő kegyes volt, a verseny szoros, és a végén még a magyar válogatottnak is együtt szurkolhattunk. Helyszíni beszámoló képekkel…

IMG_1301

Az amatőr vitorlásverseny egy szakma, a fogászatban dolgozók számára kiírt, hivatalos, minősített, az OVSZ naptárában is jegyzett félnapos verseny, de mi egész napos szabadidős programként hirdettük meg.  A versenyt nem profiknak, hanem a fogászati szakmában tevékenykedő, de a vitorlázást már gyakorló, vagy ahhoz kedvet érző kollégák, munkatársak számára írtuk ki. A verseny megszervezésére, lebonyolítására Litkey Farkast (tizenegyszeres Kékszalag-győztes, kétszeres Soling-világbajnok, sokszoros magyar bajnok), a Litkey Sailing Team csapatvezetőjét kértük fel. A vitorlázók között olyan bajnokok is feltűntek, mint Berecz Zsombor, a 2016-os Európa-bajnokság ezüstérmese, vagy Palkovics Krisztián jéghoki-világbajnok.

Palkovics Krisztián - sárga sapkában

Palkovics Krisztián – sárga sapkában

A Dental Regatta versennyel egy időben, azonos pályán, de külön díjazással tartották meg a Doktor Regattát és a Pharma Kupát is. A két versenyen összesen közel 50 hajó indult, ami különlegesen szép látványt nyújtott a parton maradók számára is.

IMG_1103

IMG_0865Az induló hajók között a Kékszalag top10 vitorlásai is megjelentek: a Kékszalag többszörös győztese, a Lisa mellett a Black Jack (SL33), a RSM-DTM (GC32), az Artemis (Desision 35), a Rapidophen és a két Extreme40 is hihetetlen látványt nyújott. Némelyik hajó szó szerint kétszer gyorsabban haladt a szélnél, köszönhetően a különleges kialakítású hajótestnek és a szárnyashajó technológiának. Erre szükség is volt, hiszen a Balatonnak ezen a szakaszán három széljárás is uralkodik, a klasszikus „pöffök” pedig meg-megtréfálták a versenyzőket.

A napsütötte, gyönyörű Balaton – a kifutó hajók sokaságával – emlékezetes élménnyel gazdagította a partról szemlélődőket is.

IMG_1078

Mivel barátságos vitorlásversenyről lévén szó, minden induló a verseny izgalmával és a közösen átélt izgalmakkal lett gazdagabb, a végső sorrendet azonban mégis a gyakorlottság, az ügyesség és némi szerencse határozta meg. Abszolút első helyen a Bajusz András vezette Ganz Danubius/Solaris Dent hajója végzett, fedélzetén Bajusz Ildikóval, Turnászki Győzővel és Ungi Gergellyel. Az abszolút második helyezett csapat a Fantom / Ligeti Klinika csapata lett Soponyai Gézával a kapitányi poszton. A csapat tagjai: dr. Tóth Szilvia, dr. Kristóf Zoltán, dr. Incze Péter, dr. Thuránszky Zoltán, dr. Prischetzky Tamás, dr. Soós Miklós, dr. Gaál Csaba és Dobos Péter. Az abszolút harmadik helyen a Freedom futott be, Palkovics Krisztián csapatát Toboz Tímea, Vágvölgyi Hajnalka, Domokos Tibor, Horváth Norbert, Hoczhvárt Re-náta, Kovács Brigitta és Donkó Árpád erősítette. A teljes listát megnézhetik a www.dentalregatta.hu weboldalon.

IMG_1741

IMG_0548A Dental Regatta azonban több, mint vitorlásverseny – kiszakadhattak a klinikák dolgos hétköznapjai-ból, és egy egészen más közegben működhettek együtt a kollégák. Igazi csapatépítő és csapatszellem-teremtő eseményt élhettünk át mindannyian. Ráadásul mindezt a Balaton gyönyörű, semmivel össze nem hasonlítható környezetében.

 

 

 

 

I. helyezett: Ganz Danubius/Solaris Dent (Bajusz András, Bajusz Ildikó, Turnászki Győző és Ungi Gergely). II. helyezett: Fantom/Ligeti Klinika (Soponyai Géza, dr. Tóth Szilvia, dr. Kristóf Zoltán, dr. Incze Péter, dr. Thuránszky Zoltán,  dr. Prischetzky Tamás, dr. Soós Miklós, dr. Gaál Csaba és Dobos Péter. III. helyezett: Freedom/Interdental Studio (Palkovics Krisztián, Toboz Tímea, Vágvölgyi Hajnalka, Domokos Tibor, Horváth Norbert, Hoczhvárt Renáta, Kovács Brigitta és Donkó Árpád)

I. helyezett: Ganz Danubius/Solaris Dent
(Bajusz András, Bajusz Ildikó, Turnászki Győző és Ungi Gergely).
II. helyezett: Fantom/Ligeti Klinika
(Soponyai Géza, dr. Tóth Szilvia, dr. Kristóf Zoltán, dr. Incze Péter, dr. Thuránszky Zoltán, dr. Prischetzky Tamás, dr. Soós Miklós, dr. Gaál Csaba és Dobos Péter.
III. helyezett: Freedom/Interdental Studio
(Palkovics Krisztián, Toboz Tímea, Vágvölgyi Hajnalka, Domokos Tibor, Horváth Norbert, Hoczhvárt Renáta, Kovács Brigitta és Donkó Árpád)

A délutáni díjátadót követően a jótékonysági program keretében érkező gyerekeket köszöntöttük, akiket sokan vitorlás hajóval vagy egyéb módon támogattak, hogy számukra is izgalmas és szép élmény legyen a balatoni látogatás.

A napot pedig azzal zárhattuk, hogy a magyar csapatnak szurkolhattunk közösen az EB-közvetítést nézve. Lehet ennél jobb programot kitalálni?

IMG_1719

Tóth Mihály