Dr. Naomi J. Halas – a Rice Egyetem biomérnöki, kémiai, fizikai és csillagászati professzora – szerint világszerte körülbelül 2 millió ember nem fér hozzá rendszeres áramszolgáltatáshoz. Míg az autoklávok általában elektromosságfüggőek, mivel annak segítségével hozzák létre az eszközöket fertőtlenítő gőzt, az említett területeken az orvosoknak vegyszereket kell használniuk a sterilizációhoz, amely költséges és szállítási problémák is adódhatnak.

A napenergia használatával azonban a kutatók remélik, hogy hatékony alternatívát biztosíthatnak. Az autokláv fém nanorészecskéket használ, amelyeket egy tartály vízbe helyeznek. A napfény felmelegíti a nanorészecskéket, amelyek körül vékony gőzréteg képződik, ami a víz felszínén tartja őket. Ezt követően a gőzt elengedik és visszasüllyednek a vízbe a folyamat megismétléséhez.

Az első tesztek során az autokláv által előállított gőz 115-132 Celsius fok között volt. A kutatók szerint a termelt gőz 5 percen belül elegendő volt a sterilizáláshoz.

A kutatók emellett egy olyan autoklávot is létrehoztak, amely állati és emberi maradványok sterilizálására is alkalmas, amely a betegségek terjedésének egy másik forrása lehet.

A technológiát ugyan 1 éve már bemutatták, de a prototípusok kereskedelmi forgalomba hozatala még várat magára.