Az amalgámtömés széles körben elterjedt kezelési módja a fogszuvasodásnak. Manapság viszont már a mesterséges gyanta (kompozit) számít korszerűnek, amit több rétegben alkalmaznak az előkészített fogfelületen. A fejlődés azonban itt nem állt meg: a Swiss Dental Journal című szakfolyóirat legfrissebb száma szerint új kompozitanyagok állnak tesztelés alatt, amelyek még jobban alkalmazhatóak a posterior régióban.

A kezelés során a szuvas fogrészt el kell távolítani, s az így keletkező „lyuk” megfelelő anyaggal történő betömésére van szükség. Kétféle megoldás áll rendelkezésre a töméshez: az egyiknél fúróval készítik elő a lyukat, hogy magában tartsa a tömést, míg a másiknál ragasztóanyaggal erősítik azt a fog felületéhez – utóbbinál nincs szükség egészséges terület feláldozására.

Napjainkban a fog színével megegyező kompozitanyagokat használnak a tömésre, például különböző szintetikus gyantákat, kvarcot, üveget vagy kerámia alapú anyagok keverékét. Ezek feldolgozás előtt puhák, tehát a megfelelő eszközök segítségével beilleszthetők az érintett területre. Csak azután vesznek fel fogszerű fizikai tulajdonságokat, hogy egy speciális kék fény éri őket. A kompozitokat egyfajta ragasztóanyaggal együtt illesztik a helyükre, így a tömés nem esik ki, illetve a fog megőrzi az erején.

A fúrt szuvasodást többrétegű technológiával állítják helyre, például műgyantát illesztenek be, majd kék fénnyel kezelik.

A Swiss Dental Journal 2014/I. számában megjelent értekezés alapján azonban az úgynevezett „bulk-fill” technológia segítségével lerövidíthető a kompozitok feldolgozási ideje az elülső fogakban, amivel kényelmesebbé tehető a kezelés a páciensek számára. Ezzel jobban megmunkálható, jobb szerkezetű tömőanyagokat lehet előállítani, s a rétegek vastagsága a lámpák hatékonyságának fokozásával növekedhet. További vizsgálatok során derül majd ki, hogy az új módszer megfelel-e az SSO minőségi követelményeknek.

Forrás: medipress.hu