Minden

Legújabb

Az IDS hibrid esemény lesz 2021-ben

KÖLN, Németország: Az rendezvény előtt körülbelül hat hónappal az International Dental Show (IDS) szervezői bejelentették, hogy több digitális elemet is megvalósítanak az IDS 39. kiadására, amelyet jövőre rendeznek meg. A hatályban lévő utazási korlátozások fényében arra törekszenek, hogy megkönnyítsék azon külföldi látogatók számára a globális vásárra való bejutást, akik nem tudnak személyesen részt venni. A digitális IDS platform információkat nyújt az új termékekről, illetve webináriumok, élő közvetítések, sajtótájékoztatók, valamint egy az egyben kommunikáció is elérhető lesz az eszköz segítségével.


Aktuális

hírek, érdekességek

Adminisztráció a rendelőben I. – A beleegyező nyilatkozatok

Rengeteg hozzászólás érkezett a napokban a Fogorvosok Facebook csoport egy posztjához, melyben Dr. Nagy Ákos a magánrendelőket nyomasztó legfontosabb problémákat kívánta összegyűjteni. Nagyon tanulságos volt elolvasni a kommenteket, melyekből egyértelműen kirajzolódott, hogy a rendelőkre, rendelővezetőkre hatalmas terhet ró a hatósági megfelelés, és az ahhoz köthető adminisztrációs kötelezettség.

Esztétika

Legújabb

„Mindig is evidence-based dentistry alapján dolgozzunk!”

Interjúalanyom nyolc éven át volt a SOTE Konzerváló Fogászati Klinikájának oktatója, napjainkban számos nemzetközi konferencia és orvos-továbbképző rendezvény előadója, 2016 óta a Dental World Microworld Kongresszusának témafelelőse, szívügye az evidence-based fogászat művelése és terjesztése. Ha szabadideje engedi és teheti, szörfdeszkára „száll”, hogy minél nagyobb „hullámokat lovagoljon meg”.

Endodontia

Legújabb

A modern endodontia a restauratív fogászat szerves része

A gyökérkezeléssel foglalkozó magyar fogorvosok naprakészen követik tudományuk technológiai újdonságait, állítja dr. Krajczár Károly, a Magyar Endodontiai Társaság 43 esztendős elnöke. A Pécsi Tudományegyetem Fogászati és Szájsebészeti Klinikáján a konzerváló fogászati részleget vezető szakorvost pályájáról és munkája tapasztalatairól kérdeztük, illetve arról, hogy mikor tehetnek hazánkban is szakvizsgát az endodontusok.

COVID-19

Legújabb

Be kell tartani a régi/új normát!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a COVID-19 fertőzések következében előállott helyzetre tekintettel nemrégiben nyilatkozatot adott ki, melyben ajánlást fogalmaz meg a sürgősségi fogászati ellátásokról és a nem sürgős kezelések halasztását javasolja. Az ajánlást több oldalról kritika érte, félreérthetőnek is nevezték. Az egész világ több mint egymillió fogorvosát képviselő, svájci székhelyű Fédération Dentaire International (FDI) a nyilatkozatra válaszul egy állásfoglalást jelentetett meg. A tisztánlátás elősegítése érdekében megkérdeztük dr. Nagy Katalin professzor asszonyt, a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karának korábbi dékánját, tanszékvezető egyetemi tanárt, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnökét, a Fog-és Szájbetegségek Szakmai Kollégiumának tagját, valóban ennyire félreértelmezhető volt ez a dokumentum?

Implantológia

Legújabb

„Én úgy érzem, erre születtem, amit most csinálok…”

Interjúalanyom egész életében képezte magát, a fogorvosi egyetem elvégzése után a SOTE általános orvosi szakán is diplomát szerzett, majd a Szent István Kórház szájsebészeti osztályán működött. Ezt követően az Egyesült Államok két egyetemén egy-egy posztgraduális képzés keretein belül bővítette ismereteit, hogy mára a világ egyik legkeresettebb előadója legyen a csont- és lágyrész-sebészet, valamint az implantológia tárgykörében. A témában nemrég egy hiánypótló könyve is megjelent a Quintessence kiadó gondozásában. Fontosnak tartja, hogy a megszerzett tudást másoknak is átadja, számos, élő műtétekkel is színesített gyakorlati kurzust tart itthon és külföldön egyaránt. Szabadidejében versenyszerűen kajakozik. Dr. Urbán István az Urban Regeneration Institute-ban fogadott egy beszélgetésre.

Orthodontia

Legújabb

„Eredendő célom az volt, hogy elterjesszem Hasund kezelési rendszerét hazánkban…”

Interjúalanyom a Magyar Orthodontusok Társaságának alapítója és elnöke volt két cikluson át, valamint éveken át a Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság vezetőségi tagja. E szakterület rendkívül széles körű ismerője, a magyar fogszabályozás területén iskolateremtő munkát végzett. Jelentős feladatokat vállalt a szakorvosképzésben is, s hosszú éveken át a Heim Pál Gyermekkórház Fogszabályozó Osztályának vezető főorvosa volt. Beszélgetés dr. Rehák Gizellával.WEBSHOP ajánló

, Digitális fogászat, Fogtechnika

Legújabb

Az életmód és a száj egészségének  összefüggése

 A száj ablak az egész testre. A fogorvosoknak és a dentalhigiénikusoknak egyre nagyobb szerepük van abban, hogy felhívják a lakosság figyelmét a szájüregi betegségek prevenciójának a jelentőségére. Tudatosítaniuk kell, hogy az emberek általános egészségére is nagy hatással van az orális állapotuk.  

A cikk annak a lehetőségeit vizsgálja, miként lehet befolyásolni a betegeket a pozitív változások elérése érdekében, hangsúlyozva a megelőzés szerepét és jelentőségét.

Metakommunikáció a rendelőben I.

Kommunikálni nem csak szavakkal tudunk. Beszél a testtartásunk, a fizikai térben elfoglalt pozíciónk, az arcmimikánk, a kézmozdulataink és a hanghordozásunk is. Üzenetet hordoz a rendelőnk kialakítása is, az ott kihelyezett tájékoztatók, szóróanyagok, kényelmi extrák. Egy egyszerű példa: a rendelők egy részében az ügyfélmosdóban kihelyezik a rendelő számára gyakorlatilag ingyenes fogkrém-termékmintákat, eldobható fogkeféket. A másik felükben, ha fogat szeretnék mosni az időpontom előtt, akkor vagy magamnak kell vinnem az apparátust, vagy külön kell kérnem a recepcióstól. Vajon a kettő közül melyik megoldás képes megalapozni egy kölcsönös bizalmon alapuló viszonyt?

Mennyire drága a nem túl drága?

Ha éppen most nyitnál új rendelőt, vagy vezetnél be egy új szolgáltatást, előbb-utóbb el fogsz jutni oda, hogy meghatározd azt az összeget, amelyet a pácienseidnek meg kell fizetniük ahhoz, hogy igénybe vehessék.

Hogyan veszítsünk el egy pácienst 10 másodperc alatt?

Gondolkodtál már azon, hová lesznek azok a pácienseid, akik kezelési tervet kaptak Tőled, aztán soha többé nem hallottál felőlük? Beleadtad a szaktudásod legjavát, nem hibáztál, professzionális és kedves voltál, ráadásul árengedményt is adtál a végösszegből, a szépen induló kapcsolatból mégis egy egykonzultációs futó viszony lett?

Praxismenedzsment – Pénzügyi tervezés

Az elmúlt néhány évben nagy érdeklődéssel figyeltem a fogászati praxisok terén történő változásokat, melyeket elsősorban a jogszabályi változások hívtak életre, másodsorban pedig a páciensek igényeinek nagyfokú változása indukált. A változások eredményeként egyre több, magas színvonalon kialakított, professzionális szolgáltatást nyújtó, több székes rendelő jött létre, s ugyanezen folyamat ellentételeként számos, 20 -30 éve működő, egy-két székes rendelő szűnt meg. Mint minden más területen, itt is megállapítható, hogy ez egy teljesen természetes átalakulási folyamat. Az újonnan alakult rendelők kapcsán számtalan újításnak lehettünk szemtanúi, mint pl. a páciens-nyilvántartó programok bevezetése, a beleegyező nyilatkozatok használata, a dolgozók jogviszonyának és feladatkörének a tisztázása, és természetesen a lehető legkorszerűbb eszközök – anyagok – eljárások alkalmazása. Mindezekkel az volt a cél, hogy a korábbiakhoz viszonyítva sokkal magasabb színvonalon tudják kiszolgálni a pácienseket.

Az egyik legdrágább rossz szokásod…

-Doktornő, a Szabó úrnak milyen híd készül?
-Fémkerámia.
-Nem akarta a cirkont?
-Ááá, nem is mutattam neki. Iskolában tanító, a felesége 3 gyerekkel otthon. Nem lenne rá pénze és nem akartam kellemetlen helyzetbe hozni.
Ismerős a fenti párbeszéd? Netán magad is cselekedtél már hasonlóan orvosként?

Egy évezred távlatában

Minden tudományterületen vannak olyan szakemberek, akik a diszciplína múltja iránt érdeklődnek. Vannak olyanok is, akik inkább a legújabb kutatásokkal, eredményekkel foglalkoznak. Ám az, hogy mindkét előző állítás ugyanarra az emberre érvényes legyen – nos, ez valódi kuriózumnak számít. Dr. Nagy Zsolt, a Semmelweis Egyetem, Konzerváló Fogászati Klinika PhD ösztöndíjas hallgatója és egyben a Digitális munkacsoport vezetője is – ő ilyen ember. Neki egy évezrednél is hosszabb áttekintése van a fogorvoslás történetét illetően. De most még ne menjünk ilyen messze! Kezdjük az ő kezdeteivel! Kisiskolás korában minden gyereknek van valamilyen foglalkozás-álma. Az egyik pilóta akar lenni, a másik tűzoltó, mert azok olyan szép, piros autókon járnak. Azt bizonyára nagyon kevés gyerek mondja, hogy ő fogorvos akar lenni. Nagy Zsolt doktornál ez hogyan történt?

Betöltés