Lisszabon, Portugália: Múlt szombaton ért véget a 16. Európai Endodontológiai Társaság         ( ESE) kétévente megrendezésre kerülő kongresszusa,ami lefedte a modern endontológiai kezelés minden lényeges kérdését. A szeptember 12-14 között megrendezett esemény házigazdája a Portugál Endodontológiai Társaság volt, fantasztikus lehetőséget teremtve a szakemberek számára a barátokkal és kollégákkal való találkozásra, egy ilyen csodálatos városban,mint amilyen Lisszabon. A szervezők szerint a kongresszus a rendkívül színvonalas tudományos programok mellet izgalmas szabadidős programokat is biztosít.

A kongresszus célközönsége a teljes fogászati team mellett az általános orvosok, posztgraduális oktatásban résztvevők, tudósok és különös képen a klinikai fogorvosok. Az ESE célja nem csak az európai szakemberek figyelmének felkeltése volt, hanem világszerte mind azoké, akiket érdekel a gyökérkezelés tudománya és az ehhez kapcsolódó biológiai, biomateriális és klinikai tudomány.

Liszabon

A három teremben zajló előadások mellett poszterek és különböző kurzusok álltak az érdeklődők rendelkezésére. A főbb témák lefedtek szinte mindent, ami a modern endodontológiai kezeléssel kapcsolatban fontos, mint például: pulpa regeneráció és kezelés,öblítés és utókezelés,csatorna anatómia és a CBCT használata. Mindezen gyakorlati ismeretek részletesen, mélységekbe menően elhangoztak. A további előadások témái tisztán tudományosak voltak és a jövőbeni kezelési technikákat és technológiákat mutatták be.

A konferencia első napján, Prof. Gottfried Schmalz, a Nemzetközi Fogászati Kutató Társaság Pan-Európai régiójának új elnöke, egy igen érdekes koncepciót mutatott be a pulpa regenerációról és a kezelés sejt-alapú versus sejt-mentes megközelítéséről értekezett.

Eközben egy párhuzamos előadáson Dr. Sharon Patel-a londoni King’s College-ról- és Dr. Sashi Nallapati- a floriadai Dél-Keleti Nova Egyetemről- a CBCT endontológiai használatának előnyeit és hátrányait járták körül. Délután a résztvevők megismerhették a sikeres gyökértömés anyagait és új eszközeit.

 

A pénteki és szombati napok programja is rengeteg klinikai és tudományos előadást tartalmazott. Gyökércsatorna tisztítás és formázás, biztonságos öblítés és dezinficiálás-voltak a főbb témák. Emellett az endontológiai sebészet egy kifejezetten népszerű téma volt, amit Prof.Synguck Kim- a pennsylvania-i Egyetem Endontológiai részlegének elnöke-, Prof. Christine Peters- az amerikai Pacific Egyetemről-, és Dr. Igor Tsesis-az izraeli Tel Aviv Egyetem  endodontológiai részlegének graduális oktatásért felelős koordinátora tartottak. Az elismert olasz endontológiai iskolát Dr. Arnaldo Castelucci- az Olasz Endontológiai Társaság volt elnöke- és a római Sapienzia Egyetemről Prof. Gianluca Gambarini képviseltek.

A kongresszus támogatói között számos piacvezető cég is jelen volt, köztük a DENTSPLY Maillefer, SybronEndo,VDW,SS White,ACTEON, MICRO-MEGA és Morita. A DENTSPLY, SybronEndo és a VDW szintén tartottak szponzorált előadásokat.

A következő ESE kongresszus 2015.szeptember 16-19 között Barcelonában kerül majd megrendezésre.