Dr. Wendy Thompson szerint, aki az Egyesült Királyságbeli Manchesteri Egyetemen fogorvos és klinikai előadó, a fogorvosi szakma globálisan az emberi egészségügyben körülbelül minden tizedik antibiotikum-receptért felelős. Egy közelgő ingyenes webináriumon útmutatásokat oszt meg arról, hogy az egész fogorvosi csapat, beleértve az általános fogorvosokat, a szakorvosokat és a gyakorlatvezetőket, hogyan tud helyi megoldásokat kidolgozni az antibiotikum-rezisztencia problémájának kezelésére. Online szemináriuma előtt Thompson a Dental Tribune International-nek adott interjúban adott némi betekintést a kérdéskörbe.

Dr. Thompson, miért vált az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia ilyen problémává az elmúlt évtizedekben, és mit tesznek ez ellen?
Az antibiotikum-rezisztencia veszélyezteti a modern orvostudomány lényegét és a fertőző betegségek elleni küzdelem képességét. A hatékony antibakteriális gyógyszerek mind a megelőző, mind a gyógyító intézkedések előfeltételei, védik a betegeket a potenciálisan halálos kimenetelű betegségektől, és biztosítják, hogy az összetett eljárásokat, például a műtétet és a kemoterápiát alacsony kockázat mellett lehessen kivitelezni. Az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok kialakulását és elterjedését az antibiotikumok évek óta tartó túlzott mértékű felhasználása az emberi egészségügyben és az élelmiszertermelésben vezérelte. 

Mi a fogorvosi szakember szerepe az antibiotikum-rezisztencia leküzdésében?
A fogorvosi szakma globálisan az emberi egészségügyben körülbelül minden tizedik antibiotikum receptért felelős. A mi szerepünk az, hogy minimalizáljuk az antibiotikumok használatát a fogászati fertőzések megelőzésével a szájegészségügyi oktatás és a fogbetegségek korai diagnosztizálása és kezelése, valamint csak szükség esetén antibiotikumok felírása révén. Az antibiotikumok használatának optimalizálásával a fogorvosok segíthetnek az antibiotikum-rezisztencia leküzdésében.

Melyek a fő tanulási célok azok számára, akik figyelni fogják a webináriumot?
A webinárium célja megmutatni a helyi fogorvosi teamek jelentőségét az antibiotikum-rezisztencia globális problémájára. További célja annak megértése, hogy az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia hogyan jelent problémát az egész fogorvosi csapat számára, hogyan lehet optimalizálni az antibiotikumok használatát a gyakorlatban, és más módszerek, amelyeken a fogorvosi csapat tagjai segíthetnek.

Az előadás az alábbi linken hallgatható meg:

Tackling Antibiotic Resistance: What can the dental profession do?

Forrás: Dental Tribune