Egy új tanulmány szerint a rendelőben, 35-38%-os hidrogén-peroxiddal végzett fogfehérítési eljárás során a fogak általában zománcsérülést szenvednek. Számos tanulmány adatai azt mutatják, hogy a nagymennyiségű hidrogén-peroxiddal végzett fogfehérítési kezelés során a zománc felépítése megváltozik.

A kutatási eredmények az Acta Odontologica Scandinvica című szaklapban jelentek meg. A tanulmány elkészítéséhez a kutatócsoport 60, szarvasmarhából származó metszőfogat kezelt 35%-os kalciumot tartalmazó és 35%-os, kalciummentes hidrogén-peroxiddal. A fogakat később mesterséges nyállal, nátrium-fluoridos géllel vagy nanohidroxiapatit-alapú ágenssel is kezelték.

A zománc felületét és szerkezetét ezután 24 órával és a kezelést követő 14 nap elteltével vizsgálták meg. A nanohidroxiapatit-alapú ágenssel kezelt fogak esetén mutatkozott a legnagyobb mikrokeménység 24 óra után. A mikrokeménység szintje azonban 14 nap elteltével már nem volt ugyanolyan, ráadásul minden egyes fogon számos morfológiai abnormalitás volt megfigyelhető.