A Dental World 2019-es Micro-World Kongresszusának volt vendége dr. Alessandro Conti, aki az Olaszországi Esztétikai Fogászati Akadémia aktív tagja. A workshop program keretében a direkt anterior restaurációk készítéséről vezetett hands-on kurzust, valamint a cikksorozatunkban már korában bemutatott dr. Domenico Massironi-val tartott előadást a modern esztétikai fogorvoslás új koncepcióról is.

Conti Úr! Szeretettel és tisztelettel köszöntjük a kongresszusunkon, nagyon örülünk, hogy elfogadta a meghívásunkat.

Köszönöm a meghívást, nagy öröm számomra, hogy itt lehetek. Ez az első alkalom, hogy Budapesten tarthatok előadást. Sajnos még nem volt sok időm körülnézni, de azt már tapasztaltam, hogy a magyar emberek nagyon kedvesek.

Arra kérem, hogy azoknak a kollégáknak, akik nem tudtak részt venni a workshop-on, röviden foglalja össze azok témáit!

Két workshopot is tartottam, az egyiken az onlay-ekről, azoverlay-ekről, a veneerlay-ekről és a posterior régióban végzett direkt restaurációkról volt szó, a másik találkozáson pedig a direkt anterior restaurációk témáját „boncolgattuk”.

Itt főleg a IV. osztályú restaurációkra koncentráltak. Mit gondol, mi az az általános hiba, amit a legtöbb fogorvos elkövet, amikor megpróbálják elkészíteni ezeket a direkt restaurációkat?

A legáltalánosabb hiba a forma kialakítása. Szerintem a legfontosabb dolog a forma és a textúra kialakítása, sokkal lényegesebb, mint a fog színe! Nagyon ismerni kell a fog anatómiáját, a tranzíciós vonalat és a textúrát ahhoz, hogy mimetikus restaurációkat hozzunk létre.

A tapasztalatai alapján megemlítene egy „trükköt”, amelyet megosztott a workshop résztvevőivel?

Az egyik ilyen – ami az én saját trükköm -, hogy szeretem az ujjaimmal rétegezni a zománc fényrétegét, természetesen kesztyűben. A tranzíciós vonalakat ezzel nagyszerűen lehet kezelni, és az anyagot könnyebben lehet a megfelelő irányba „terelni”. Egyébként ez a legolcsóbb eszköz! – tette hozzá nevetve.

Ön szerint, mi volt a workshopjai legfontosabb üzenete?

A mindenképpen megszívlelendő üzenetem a minimál invazívitás hangsúlyozása volt. Legyünk mindig minimál invazívak, és fókuszáljunk a páciensre! Betegeink egy része, közöttük pl. a fiatalok, elsősorban minimál invazív beavatkozást szeretnének. Ha szép direkt restaurációkat tudunk készíteni, akár preparáció nélkül is el tudjuk látni a pácienseinket. Tehát: a minimál invazívitás áll mindennek felett!

Nagyon szépen köszönöm a beszélgetést! Kérem, tartsanak velünk 2020-ban is a Micro-World Konferencián, ahol régi kedves előadónk, dr. Marcin Kuprinski (Lengyelországból) tart workshopot a mikroszkóp alatt végezhető onaly-ek preparációjáról és az adhezív beragasztásáról.  Dr. Hargitai Máté a modern fogászat minimál invazív preparációs technikáival ismertet meg majd bennünket, továbbá dr. Maxim Belograd (aki Ukrajnából látogat el ismét hozzánk) a mikroszkóp használatával végzett tökéletes héjak elkészítésének a menetét fogja bemutatni. 

Interjút készítette: Dr. Borsó Dóra
Fordította: Dr. Kovács Emese

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.