Interjúalanyom nyolc éven át volt a SOTE Konzerváló Fogászati Klinikájának oktatója, napjainkban számos nemzetközi konferencia és orvos-továbbképző rendezvény előadója, 2016 óta a Dental World Microworld Kongresszusának témafelelőse, szívügye az evidence-based fogászat művelése és terjesztése. Ha szabadideje engedi és teheti, szörfdeszkára „száll”, hogy minél nagyobb „hullámokat lovagoljon meg”. Beszélgetés dr. Gombos Ádámmal.

Mikor döntötte el, hogy fogorvos lesz?

A gimnázium vége felé nem volt konkrét elképzelésem a jövőmet illetően, de jó tanuló voltam, és nagyon jó volt a kézügyességem. Szüleim mérnökemberek, édesanyám gyakran beszélt nekem a fogorvoslásról, így azt lehet mondani, hogy egy jó szülői megérzés hatására indultam el ezen a pályán. Már az egyetem legelején éreztem, hogy jó helyen vagyok, később, amikor pedig a szakmai tárgyakkal is megismerkedtem, ez még inkább megszilárdult bennem. A diplomaszerzést követően dr. Fazekas Árpád, dr. Nyárasdy Ida és dr. Tóth Zsuzsanna irányítása alatt több évig dolgoztam a Semmelweis Egyetem Konzerváló Fogászati Klinikáján, így életemnek szerves részét képezte az egyetemi oktatói munka magyar és angol nyelven. Ez egyfajta „szerelemmé” is vált. 

Milyen pluszt adott Ön számára a tanítás és az egyetemi közeg?

Ha az ember oktat, rendszerezi a saját ismereteit, ezáltal azokat elmélyíti, és magabiztosabb tudás birtokosa lesz. Az egyetem lehetőséget biztosít arra, hogy tudományos könyvekhez, folyóiratokhoz, cikkekhez hozzáférjünk, s e belső továbbképzések során komoly többlettudásra tehetünk szert. A fogászatban meghatározó, hogy az első perctől kezdődően helyes szemléletmódot kövessünk! Törekedni kell a fogak megtartására, a konzervatív kezelésre, és mindig a szakma szabályai, az ún. evidence-based dentistry szerint érdemes dolgoznunk. Mindez nagyon fontos! Nem szabad a „hátha így majd jó lesz” elv szerint működni, hanem a tudományos alapokra helyezett fogorvoslást javasolt követni, és nem a 30, hanem a többezres esetszámú kutatásokat hasznos alapul venni.

Manapság az oktatói vénámat a hazai és külföldi posztgraduális továbbképzések előadójaként élem ki. Főbb érdeklődési területem a mikroszkópos endodoncia és esztétikai fogászat. 

Első alkalommal 2016-ban került megrendezésre a Microworld Kongresszus, melynek Ön volt a programfelelőse. Az azóta eltelt években milyen fejlődésen ment keresztül ez az esemény?

Nagy örömmel és szívesen vállaltam el 2015-ben Laczkó Tamás felkérését a Microworld Kongresszus megszervezése kapcsán, amely – nevéből is sejthetően – a fogászati beavatkozások során használt nagyítás fontosságára fókuszál, történjék ez akár csak egy hagyományos lupéval vagy éppen egy operációs mikroszkóppal. Úgy vélem, előbbi szinte elengedhetetlen a fogorvosi munka során. A fogak meglehetősen apró képletek, üregalakításnál, héj- vagy koronapreparálásnál pedig még ennél is kisebb dimenziókban gondolkozunk, így könnyen belátható, hogy a nagyítás elengedhetetlen a pontos, precíz munka kivitelezéséhez. Én magam több mint tíz éve dolgozom fejre szerelhető nagyítós szemüveg, lupe alatt, és kb. hét éve kezdtem el aktívan a mikroszkóppal is foglalkozni, ami azóta a mindennapi munkám részévé vált. E rendkívül hasznos instrumentum az endodoncia mellett, illetve azon túlmenően az egyéb restauratív beavatkozások, direkt és indirekt pótlások készítése során is felhasználható.

Néhány éve Csehországban volt szerencsém megismerkedni a téma két elismert művelőjével: az ukrán Nazariy Mykhaylyukkal és Maxim Belograddal. Később, még két alkalommal tértem vissza ugyanerre a képzőhelyre meghallgatni őket, annyira hasznosnak találtam az ott szerzett tudást és tapasztalatot. Emellett mindkettőjükkel szakmai barátságba is kerültem. Nazariy néhány éve járt Szegeden, azután pedig a Dental World-ön is. Maxim kétszer is volt nálunk, aki ott volt, biztosan emlékszik rá! Azóta sok világhírű előadó fogadta el meghívásomat, és öregbítette a kongresszus jó hírnevét. Szerencsénkre mind az elő­adások, mind pedig a hands-on kurzusok – a legmagasabb szakmai színvonal képviselete mellett – rendkívül barátságos és közvetlen hangulatban teltek, mely azt gondolom, hogy alapfeltétele az őszinte kérdésfelvetéseknek és a nyugodt tanulásnak.

Az Ön magánpraxisát milyen módon mozdította előre a mikroszkopizálás?

Szokták mondani, hogy a fogorvosi szakma egy technikai sport. Az ügyvédekkel szoktam példálózni, hogy – kis túlzással élve – milyen könnyű is nekik, hiszen csak egy laptop és egy nyomtató az a két gép, amelyre be kell ruházniuk. Egy kis papír, egy kis tinta, és életük végéig dolgozhatnak. Ehhez képest, nekünk nagyon sok gépet és műszert kell megvásárolnunk, amíg végre munkához láthatunk. A mikroszkóp a sokadik eszköz volt, melyet beszereztem, de a praxisomban a nagyítás bevezetése hozta a legnagyobb változást.

A szabad szemmel végzett munkához képest nagyítóval dolgozni körülbelül akkora változást jelent, mint tűs kontroll helyett apexlokátorral, kézi tűk „helyett” pedig gépi gyökércsatorna-tágítókkal végezni a gyökérkezelést…

A feltárt részletek gazdagságának ismerete, a tudatos munkavégzés és a magabiztos mozdulatok olyan mértékű kényelmet és nyugalmat jelentenek, mint eddig előtte soha. A munkánk pontosabb lesz, a hátunk nem fárad el majd, páciensünk pedig nyugodt lehet, hogy semmilyen részlet nem sikkad el szemünk elől. Nálunk ma már négy széken négy mikroszkóp van, azt hiszem, hogy ez mindent elárul arról, hogy mennyire fontosnak tartjuk a használatát. Szoktam mondani, hogy egy fog egyébként is kicsi, hát még az abba fúrt üreg vagy váll. Ha van rá lehetőség, és elérhető egy eszköz, miért ne lássuk azt nagyobbnak…? Persze a kezdet itt sem könnyű, sokan kérdezik tőlem, hogy mennyi idő megtanulni például mikroszkóppal dolgozni. Erre sajnos pontos számadatot nem tudok mondani, de az biztos, hogy semmi ördöngösség nem társul hozzá. Egyszerűen csak el kell kezdeni használni. Meg kell ismerni. Bele kell jönni. Minden tanulható. Először persze az ember csak gipszmintákat vizsgál, és óvatosan preparál… Rá kell szánni az időt, és mint akár a kofferdam használata, idővel rutinná válhat ez is. A nagyítás bevezetését ma már átugrani, vagy megkerülni nem lehet. Nem is érdemes.

Önt hol érte a COVID-19 járvány? A későbbiekben milyen hathatós intézkedéseket hozott a praxisában a beteg­ellátás terén?

A Central Parkban. Éppen édesanyámmal töltött, New York-i városlátogatásunk alatt jelentette be a Magyar Kormány, hogy vészhelyzet van. Minden leáll, senki ne menjen sehova, legfőképp a fogorvosok ne… Hozzáteszem, hogy New Yorkban ebből mi semmit nem éreztünk, „éltünk, mint Marci Hevesen”.

Még 2 napig. Utána lezártak mindent, és kiürült az összes utca. Apokaliptikus hangulat övezett. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy előrelátásomnak köszönhetően fel tudtunk készülni a következő néhány otthoni hónapra. A Metropolitan Múzeum látogatása helyett – ez alatt a két nap alatt – a helyi üzleteket felkeresve sikerült mosható overallokat és maszkokat vásárolnom. Valószínűleg erre két nappal később már nem lett volna lehetőségem. Bőröndünket hűtőmágnes helyett ezekkel tömtük tele, majd a hazaérkezés után megkezdtük a rendelő életének átszervezését. Sok-sok áldozat árán, bejárva az országot, maffiafilmekbe illő tárgyalások és találkozók után, de sikerült mindent beszereznem, amire a sürgősségi munkához csapatomnak kezdetben szüksége volt. Így, egy hét rendrakás, leltározás és szervezés után el tudtunk kezdeni dolgozni. Szerencsések voltunk, de az is igaz, hogy a válság alatt egyetlen percet sem keseregtünk. A rendelő teljes személyzetével, éjjel és nappal, csak azon törtük a fejünket, hogy hogyan segítsünk a ránk szoruló pácienseknek. Nagyon időben kapcsoltunk, és bár jelentős anyagi áldozat árán, de sikerült később is a maszkokat, a ruhákat és a fertőtlenítőket pótolni, így a járvány csúcsideje alatt is végig dolgozhattunk. Mi örültünk a munkának, pácienseink pedig irtóra hálásak voltak nekünk. Nehéz és küzdelmes időkön vagyunk túl, és sokat tanultunk belőle. Hála istennek, az ember sok mindenre képes. Elszántsággal és összetartással sikerült.

Szakmai szempontból mennyire megbízhatóak és relevánsak a különféle közösségi média felületein megosztott esetek?

Ez összetett és nehéz kérdés. Az internet térhódításával tömegesen jelentek meg fals információk is a világhálón – ezeket tudni kell kiszűrni. Pályakezdő kollégáknak szoktam javasolni, hogy vegyék meg 3-4 nevesebb szerző könyvét, tanulmányozzák át, mélyedjenek el a témában, kvázi tanulják meg. Mindezek – és természetesen néhány év munkatapasztalat után – jelenthetnek kiegészítő segítséget a különféle „social media” felületek. Csak ez után vagyunk képesek az információáradatból magabiztosan szelektálni a valóban hasznos tényeket. Természetesen vannak olyan meghatározó szakmai csoportok, ahol elismert szaktekintélyek is aktívan közreműködnek, itt nyilván nem kapunk rossz, hibás vagy hiányos információkat, ugyanakkor feltétlenül érdemes időt és energiát áldozni olyan élő posztgraduális képzésekre is, mint például a Dental World!

Kiknek ajánlja a Dental World előadásait és hands-on kurzusait?

Mindenkinek. Azoknak, akik fejlődni és tanulni szeretnének, illetve koncentráltan szeretnének hozzájutni magas szintű, használható gyakorlati tudáshoz. Mindezt itthon, egy hosszú hétvége keretén belül. Ennél egyszerűbb, kézenfekvőbb és olcsóbb megoldás ma Magyarországon nem nagyon létezik. Megkockáztatom, hogy Európában sem! Mert ne felejtsük el, hogy mennyi kieséssel és ugyanakkor költséggel jár egy háromnapos külföldi kurzusra elutazni, megszállni, és azon részt venni. Ismervén valamennyi szervezőt és szakmai felelőst, bizton mondhatom, hogy összetettségét, ár/érték arányát és szakmai színvonalát tekintve ezt a rendezvényt nem érdemes kihagyni. Ne feledjük, hogy a hands-on kurzusokon – legyen az bármelyik – nem egy-egy gépet szeretne értékesíteni az előadó! Nem feltétel, hogy a hallgatóság rendelőjében meglegyen az adott eszköz. Ezeknek a rendezvényeknek a szervezésekor egy-egy új szemlélet megismertetése a legfőbb cél, melyet otthon mindenki kedve szerint vezethet be a mindennapjaiba.

Mivel tölti szívesen a szabadidejét?

Ha nem a páciensekkel, vagy az előadásaimmal foglalkozom, keresek egy szeles helyet, és szörfdeszkára szállok, hogy minél nagyobb hullámokat lovagolhassak meg! Közben új országokat, új tájakat és kultúrákat ismerek meg. A mi szakmánk mentálisan és fizikálisan egyaránt kimerítő. Minden fogorvos kollégának azt javaslom, hogy szánjon időt az egészségére, a sportolásra, és találja meg azt a tevékenységet, amely valóban feltölti! 

Köszönöm a tartalmas beszélgetést!
Dr. Radánovics-Nagy Dániel

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.